Recenze #2: Tiché místo - horor, u kterého napětím nevydáte ani hlásku

Recenze #2: Tiché místo - horor, u kterého napětím nevydáte ani hlásku
Tiché místo | 2018 Paramount Pictures.
John Krasinski (známý spíše jako herec) natočil tento horor jako svůj druhý celovečerní film a do hlavních rolí obsadil sebe a svou manželku Emily Bluntovou. Je také spoluautorem scénáře a bezesporu prokázal, že je schopný tvůrce i herec.
Ve prospěch filmu hraje už jeho základní premisa, která je poměrně originální a v dnešní době hlasitých blockbusterů možná i odvážná. Většinu filmu je totiž ticho. Slyšíme zvuky přírody (vítr, vodopád,  občasné vrzání něčeho), ale hrdinové celý film skoro nemluví, snaží se nedělat žádné zvuky, a ani filmový soundtrack téměř neexistuje.

Trailer:

Tiché místo
Dalo by se najít pár logických podivností, například v tom, jak bezstarostně se hrdinové chovají a jak v různých situacích riskují potenciální hluk, i když vědí, že na tichu každičkou sekundu závisí jejich životy (a to doslova). Ale to bych filmu klidně prominul, protože má atmosféru.
Bohužel, jak film graduje, začíná se poněkud blížit standardním hororům a ztrácí svou originalitu. Jednak si pořádně prohlédneme ony mimozemské vrahouny a zjistíme, že to jsou úplně standardní CGI slizáci. A také se dočkáme hororové hudby a akčních scén, které vypadají jako kdyby si Michael Bay (producent tohoto filmu) za každou cenu chtěl přihřát svou polívčičku a prosadit "klasickou hororovou podívanou". Filmu to škodí a ničí to kouzlo, které budoval ve své první polovině.
Tiché místo hodně připomíná horory M. Nighta Shyamalana. A tím myslím ty starší, kvalitní, než zblbnul. Je to laciný film, který má nápad (aspoň v první polovině) velmi hutnou atmosféru a byl by úplně fantastický jako 40minutová epizoda nějakého Netflix seriálu. Jako celovečerní film pořád více než ujde, ale taková bomba už to není...
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE