US tržby: Ztřeštěná houba válí, tvůrci Matrixu tvrdě narazili

US tržby: Ztřeštěná houba válí, tvůrci Matrixu tvrdě narazili
Megahit Clinta Eastwooda o nejslavnějším americkém sniperovi, jaký kdy žil, pořád neztrácí na síle a i sedmý víkend si přišel na pěkných 23 milionů dolarů. Očekávaná novinka tvůrců Matrixu měla již předem problém v tom, že ji provázela pověst průšvihu, z něhož má studio těžkou hlavu (byly mimo jiné vynechány novinářské projekce po celém světě, což nikdy nevěstí nic dobrého). Jupiter vyšel do kin a nedaří se. Známky jsou slabé, recenze na tom nejsou o nic lépe a diváci se nehrnou. Debutových 18 milionů je pro sci-fi, která stála 176 milionů, extrémní průšvih. Nemusíte být rodilý účetní, aby vám došlo, že tahle bilance nedopadne dobře. Zbytek světa navíc taky moc nepřispěl (aktuálně 32 milionů), takže je prakticky jisté, že Wachowští už nic drahého (pokud si to sami nezafinancují) pro Hollywood nenatočí.
Ještě hůře se uvedl Sedmý syn, který skončil až čtvrtý s debutovými 7 miliony. Tady je nicméně situace o něco komplikovanější. Americká kritika film rozcupovala, ve světě si ale vede v hodnocení o poznání lépe. Je to podobná situace, jako u Jeníčka a Mařenky: Lovců čarodějnic. Ti ve Státech vydělali minimum peněz, celosvětové tržby jim ale nakonec zajistili pokračování. Dosáhne toho i Sedmý syn? To ukáží až následující týdny.
Nebýt žluťáska SpongeBoba a vytrvalého Eastwoodova Snipera, byl by to pro kinaře hodně smutný víkend. Něco takového příště nehrozí. Do kin totiž vstoupí Padesát odstínů šedi. A věřte, budou padat rekordy ve velkém.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.