US tržby: Thor znovu vybojoval prvenství, málem ale nestačil na pokračování černošského hitu

US tržby: Thor znovu vybojoval prvenství, málem ale nestačil na pokračování černošského hitu
Komedie The Best Man Holiday má poměrně jednoduchou zápletku: Když se po patnácti letech sejdou staří známí, oživí se nejen vzpomínky, ale i staré lásky a sváry.
2 týdny v amerických kinech, tři týdny celosvětově. Výsledek? Ohromných 479 milionů dolarů! Druhý Thor si klestí cestu kiny (navzdory rozpačitějším ohlasům) s "ironmanovskou" sebejistotou a profiluje se v jednu z divácky nejvyhledávanějších postav studia Marvel na filmovém plátně. Je samozřejmě otázkou, jestli skutečně tak letí Ódinův syn, nebo samotná komiksová značka (o Lokim, který je pro mnohé skutečným hrdinou série, nemluvě). Faktem zůstává, že druhý Thor míří vysoko, hodně vysoko. Nejspíš ne k vysněné miliardě, ale zas tak daleko to možná nakonec nebude.
Taye Diggs
Komedie The Best Man Holiday má poměrně jednoduchou zápletku: Když se po patnácti letech sejdou staří známí, oživí se nejen vzpomínky, ale i staré lásky a sváry.
Vítězství to v Americe není nicméně tak jednoznačné, jak se první odstavec tváří. Thor: Temný svět si o druhém víkendu odnesl 38 milionů dolarů. O pouhých 8 milionů méně má na dvojce komediální sequel The Best Man Holiday, který se sice tváří jako "další typická černošská komedie", ale tahle je prý opravdu vtipná (myšleno i pro bílé diváky) a svých 30 mega dokázala urvat z pouhé dvoutisícovky kin! Vzhledem k tomu, že jich měl Thor k dispozici 2x tolik a navíc dražší 3D vstupné, je vlastně víkendovým vítězem TBMH aka pokračování hitu Svatebčané. Thor vyhrál čistě výší tržeb.
Být The Best Man Holiday nasazen do většího počtu kin, Thora by ve víkendových tržbách hravě překonal. To jen ukazuje, jak silný je ve Státech fenomén černošských komedií (což není žádné rasistické označení, ale platný subžánr), který zvládá konkurovat i samotným marvelovkám.
Enderova hra
Endrova hra má chytrý scénář, dobré herce i povedený vizuál, na hit to přesto nestačilo.
Žádná jiná novinka nedokázala o víkendu promluvit do TO10. Na třetí místo si ze čtyřky polepšila komedie Last Vegas, z níž se postupně stává trvalka. Čtvrtý je průměrný animák Ptačí úlet. Pátá megaúspěšná ptákovina partičky Jackass Bad Grandba. Šestá Gravitace, která konečně pokořila půl miliardy. Sedmý nezasloužený propadák Enderova hra. Žebříček dále doplňují výborně hodnocené kousky 12 Years a Slave, Kapitán Phillips a Lásky čas.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.