Český film Strach získal ve Varšavě Cenu diváků v kategorii krátkých filmů. V Praze je nyní k vidění v Bio Oko a kině Aero.

Český film Strach získal ve Varšavě Cenu diváků v kategorii krátkých filmů. V Praze je nyní k vidění v Bio Oko a kině Aero.
Adam Mišík | MFF Karlovy Vary
Nesporným oceněním kvalit snímku je také jeho výběr do programu 27. ročníku Leeds International Film Festival (6. – 21. listopadu) a Foyle Film Festival, kde bude promítán v soutěži Best Short Film (21. – 24. listopadu). V České republice je krátký film Martina Krejčího, jednoho z nejžádanějších reklamních režisérů současnosti, k vidění v pražských artových kinech Bio Oko a Aero.
Adam Mišík
Bio Oko: 31. 10. v 20:30 (před filmem Žena v klec), 4. 11. v 20:30 (před filmem Velká nádhera) a 6. 11. v 18:00 (před filmem Gravitace).
Kino Aero: 4. 11. v 18:00 (před filmem Zázrak), 4. 11. v 20:30 (před filmem Následky lásky) a 6. 11. v 18:00 (před filmem Žena v kleci).

Trailer k filmu Strach:

Strach
Tomáš se rozpomíná, že byl napaden skupinkou neznámých Romů tak brutálně, až skončil na nemocničním lůžku. Krátký flashback však ukáže, že pravda je úplně někde jinde. Zdrcená matka se synovy první verze chytne natolik urputně, že pomůže rozjet velmi neblahý sled událostí. Ty jsou postaveny na nebezpečné lži, na které se leckdo rád přiživí a která se mladíkovi stane mnohem horší noční můrou než samotná nehoda.
Adam Mišík
Adam Mišík | MFF Karlovy Vary
Film, který si vedle palčivého příběhu dává záležet i na stylové osobitosti a silné náladě, se inspiroval jednou z nejvýraznějších domácích mediálních událostí posledních let. Krátký film Strach Martin Krejčí natočil podle vlastního scénáře. Do hlavní role Tomáše obsadil Adama Mišíka, matku hraje Klára Cibulková, Tomášovu kamarádku Šárku Jenovéfa Boková, za kamerou stál Štěpán Kučera. Hlavními producenty, kteří se finančně podíleli na výrobě filmu, jsou Martin Krejčí a Stink, londýnská filmová a reklamní produkce s celosvětovou působností. Výrobu filmu zajistila společnost Stillking Films, dalším koproducentem byla Česká televize.
Martin Krejčí, Klára Cibulková, Martin Vadas
Martin Vadas, Martin Krejčí a Klára Cibulková při přípravách na natáčení. | 2media
V září Strach získal Cenu za nejlepší cizojazyčný krátký film na 17. ročníku Los Angeles International Short Film Festival, což jej automaticky kvalifikovalo do širšího výběru kandidátů na nominace na Oscara v kategorii krátký hraný film – tzv. shortlist s 10 nejlepšími krátkými filmy, které se nakonec o Oscara utkají, bude oznámen v Los Angeles koncem listopadu. Značný ohlas snímek vzbudil i na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde byl uveden mimo soutěž, a na Letní filmové škole Uherské Hradiště.