James Cameron: "Právě žiji na Pandoře." Avatar 2 a 3 se blíží. A nejen to!

James Cameron: "Právě žiji na Pandoře." Avatar 2 a 3 se blíží. A nejen to!
Avatar | 20th Century Fox
"Pracuji na Avataru 2 a Avataru 3," uvedl režisér v rozhovoru pro Play Goes Strong. "Potkal jsem se s Peterem Jacksonem a řekl jsem mu, že to má snadné, že už má knížky hotové a jen je natočí. Ale já ne. Já si musím své knihy napsat sám. A co víc, ještě je musím převést do podoby scénáře! Takže jsem do toho nyní doslova ponořený a právě teď prostě na Pandoře žiji. Musím být připravený, až to přijde a pak to začne nabírat na obrátkách. A to teprve pak začíná ta správná zábava. Postavy mluví a píšou samy sebe."
James Cameron, Sigourney Weaver
James Cameron | Twentieth Century Fox
Podle všeho navíc uplatní Cameron v dalších dílech Avatara i své obrovské zkušenosti z podvodního světa, kde natočil několik dokumentů.
"V současnosti vyrábíme po Pandoru oceánský ekosystém," přiznal Cameron. "Ovšem s tím naším bude mít společného velmi málo. Mé výzkumy se soustředí na to, že přemíra rybolovu a oteplování planety vede k zániku oceánů, k tomu, že zaniknou korálové útesy... Během 50 let mohou úplně zmizet. To je to, co mě zajímá, včetně vzniku skleníkových plynů. Mezi mým výzkumem a tím, co vyrábíme pro Pandoru, není žádná přímá souvislost. Na druhou stranu, ve své dokumentaristické práci hodlám pokračovat," dodal režisér. "Avatar 2 a 3 se nebudou odehrávat pouze pod vodou, je to však součást tamního životního prostředí a tak ji divákům ukáži."
A samozřejmě to není jediné eso v rukávu, které si pro fanoušky režisér připravil. Avatar 2 a 3 se budou natáčet současně a světlo světa podle všeho spatří i Avatar 4! V případě "čtyřky" by však nemělo jít o pokračování, ale o úvod k celé sérii, která nám poodhalí historii planety Pandora (více zde).
"Zatím jsem ještě nezačal čtyřku psát," uvedl v rozhovoru pro MTV již před nějakou dobou James. "Ovšem v základě se jedná o ranou expedici na Pandoru a to, co se stalo s lidmi a národem Na'vi a zároveň, jaké to bylo být objevitelem takového světa a žít v něm. Protože když se zastavíme, tak celý proces kolonizace trval přes 35 let. To celou historii uzavře. Nechceme imitovat Hvězdné války, ale je to logický krok, který by se měl udělat, protože chci toto téma uzavřít číslem 3. Poslední, co zbývá, je vrátit se na úplný začátek. Ukázat, co se dělo během prvních expedic a vytvořit nové postavy, které se v pozdějších dílech objevují jako legendy. To je můj plán."
Avatar
Avatar | Twentieth Century Fox
První díl vydělal přes 2 miliardy a 782 milionů dolarů. Takže se tu logicky objevuje otázka, zda se James necítí pod tlakem. Očekávání od obou filmů je totiž obrovské. "Ne, necítím tlak," odvětil James. "Spíše cítím znepokojení, jelikož filmová pokračování jsou zrádná. Člověk musí umět překvapit a zároveň splnit očekávání publika. To už jsem si zažil, takže strach nemám."
Scénář ještě není hotový, takže nikdo neuvedl přesné datum premiéry, ačkoli se původně hovořilo o prosinci 2014 a 2015... Jakmile Cameron předá hotový scénář studiu 20th Century Fox, rozjedou se přípravné práce včetně získání hereckého obsazení a samozřejmě i další podrobnosti ohledně zápletek obou dílů. Každopádně se předpokládá, že se do svých rolí vrátí Sam Worthington, Zoe Saldana a dokonce i Sigourney Weaver, která před několika měsíci potvrdila, že má natáčení Avatarů v diáři a že se ho zúčastní...