US tržby: Američané akčního Arnolda nechtějí, fandí hororu a Oscarům

US tržby: Američané akčního Arnolda nechtějí, fandí hororu a Oscarům
A ono ejhle. Přestože fanoušci od prvního uvolněného obrázku čekali na Konečnou (2013) jako na hotové spasení a dnem i nocí plnili internetová diskuzní fóra, nejenže to nestačilo na hit, ale tak tak se film probojoval během premiérového víkendu na chvost TOP 10. 2913 kin, dostatečná kampaň postavená na "největším akčním návratu" a přesto si Arnoldův comeback za startovné odnáší mizivých 6.3 milionů dolarů. Takhle slabý opening nezažil od roku 1986 (!) a i takový Junior (1994) měl pro začátek o 3 miliony více (!!).
us-trzby-americane-akcniho-arnolda-nechteji-fandi-hororu-a-oscarum
Mama (2013)
Pravda, recenze filmu nejsou z nejzářivějších, ale shodují se na tom, že pro fanoušky jde o ideální jednohubku. Že by jich dnes opravdu měla rakouská hvězda tak málo? Těžko soudit. Uvidíme, jak si snímek povede mimo Státy. Těžko lze každopádně vinit z neúspěchu kritiky, nebo téměř totožně hodnocená hororová novinka Mama (2013), která byla natočena na základě úspěšného kraťasu z roku 2008 (vidět ho můžete zde), skončila na prvním místě s 28 miliony. Arnold to zkrátka naplno projel. Asi vážně stárne.
Posledním nováčkem je na pátém místě s devíti miliony Zlomené město (2013), v němž si starosta Russell Crowe najme Marka Wahlberga, aby mu prověřil, zda ho podvádí žena. Trailery vypadaly lákavě, výsledek ale nenadchl diváky ani kritiky a ohlasy jsou vyloženě slabé. Přesto snímek vydělal o celou třetinu víc, než Konečná (přičemž měl k dispozici o 300 kin méně). Arnold to s tím návratem na výsluní vážně nebude mít lehké.
us-trzby-americane-akcniho-arnolda-nechteji-fandi-hororu-a-oscarum-2
Zlomené město (2013)
Vyjma parodie A Haunted House (2013), která se z minulé jedničky posunula až na šestou pozici, se v žebříčku drží trvalky předchozích týdnů (v současné době posíleny oscarovými nominacemi). Na druhém místě hon na Usámu Bin Ládina v Zero Dark Thirty (2012), třetí místo patří Terapii láskou (2012), na čtyřce neúspěšná gangsterka Gangster Squad – Lovci mafie (2012), sedmičku drží Django, osmé místo rozezpívaní bídníci i a devátý je Hobit.
Nebyl to na tržby vyloženě mizerný víkend, ale extrémní nezájem o Arnoldův návrat je rozhodně zarážející. Pokud Konečná skutečněodráží jeho "pozici na trhu", pak je hluboko pod Sylvesterem Stallonem i Brucem Willisem.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.