US tržby: Twilight se pere s Bondem o diváky, Drsný Pitt skončil v jejich stínu

US tržby: Twilight se pere s Bondem o diváky, Drsný Pitt skončil v jejich stínu
S Bondem nicméně vede až nečekaně vyrovnaný boj. Zatímco Rozbřesk 2 (2012) hlásí na celosvětových tržbách 702 milionů, Skyfall (2012) již nastřádal 869 milionů, ale zase má týden promítání navíc k dobru, takže bilančně jsou na ton film zhruba stejně. Přiznám se, že by mě ani ve snu nenapadlo, že bude na konci roku největší boj sveden mezi takto rozdílnými (pokud mluvíme o diváckém zacílení) hity. Jak je vidno, obě základny svého favorita hlasitě tlačí k miliardové hranici a zatímco Bond ji dost možná překoná již příští víkend, Twilight si musí počkat o něco déle. A dost možná se to nepodaří, neboť již za 10 dní zaútočí na sály Hobit (2012) Petera Jacksona, který si nepochybně urve většinu diváků pro sebe.
Martin Freeman
Hobit: Neočekávaná cesta (2012)
Na třetím místě opět výborný Lincoln (2012) Stevena Spielberga s 83 miliony. Na čtyřce a pětce animák Legendární parta (2012) a dobrodružné Pí a jeho život (2012). Oba filmy nestály málo, oba zažily minulý víkend slabý opening a druhý víkend zaznamenaly tradiční „skoro 50%“ pokles. Aktuálně hlásí ze zámořských sálů vydělaných 48 milionů, což je pro animák za 145, respektive pro dobrodružný film za 120 mega opravdu málo. Filmy ale zaujaly mimo Státy a již druhý víkend se mohou pochlubit v rámci celosvětových tržeb překonáním sta milionů. Nálepka propadáků tedy pomalu opadává.
Šestý animák Raubíř Ralf (2012), který se prohopkal přes dvou set milionovou hranici. Až na sedmém místě startuje kriminální novinka Brada Pitta Killing Them Softly (2012). I přes obstojné recenze a široké nasazení snímek výrazněji nezaujal a odnáší si za první víkend mizivých 7 milionů. Naštěstí stál jen 15. Od hvězdy Pittova kalibru by přesto člověk čekal razantnější nástup a to i v době, kdy vládnou kinům rodiny s dětmi a rozjuchaní teenageři. Svůj díl viny nejspíš nese i nevýrazná propagace (trailery rozhodně mohly být údernější), neboť jak nedávno dokázala Patrola (2012), i novinky z Rkového ranku se můžou stát divácky vděčnou potravou.
us-trzby-twilight-se-pere-s-bondem-o-divaky-drsny-pitt-skoncil-v-jejich-stinu
The Collection (2012)
Zbytečný remake Rudého úsvitu (1984) se odklidil na osmé místo, na devítce úspěšný Zemeckisův návrat mezi špičku - drama Let (2012). Desítku uzavírá se 3.4 miliony poslední nováček a to horor The Collection (2012), který je pokračováním "prý-ne-úplně-blbých" jatek The Collector (2009). Dle reakcí nejde díky míře brutality o nic pro masy, fanoušci žánru si ale na své přijdou.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.