US tržby: Nemo nepředplaval Millu Jovovich bojující se zombíky

US tržby: Nemo nepředplaval Millu Jovovich bojující se zombíky
Z natáčení Resident Evil: Odveta (2012)
Anderson si neseděl na uších a začal zklamaným reakcím naslouchat. Svůj podíl na tom nepochybně měla i jeho herečka/hlavní hvězda Milla Jovovich, která sérii přímo miluje a bylo jí tudíž líto, jak moc fanoušci čtyřku odepsali. Pětka začala proto vznikat za přispění internetových diskuzí, ve kterých Anderson zkoumal, co by měl nový díl přinést. A poučil se. Ne ideálně. Pětka pořád vykazuje jisté nemoci, které si Anderson s 3D formátem přivodil (přehnané užívání zpomalovaček, ještě větší hra na efekt, v níž už je "logika" téměř sprosté slovo). Snahu o nápravu oceňují diváci i kritici. V rámci ohlasů je na tom pětka o výrazný kus lépe, než předchozí díl a nejspíš i tržby budou ze solidního ranku, i když úspěch čtyřky očividně zůstane nedostižen.
Paul W.S. Anderson
Z natáčení Resident Evil: Odveta (2012)
Ve Státech si totiž diváci v posledních letech vypěstovali sloní paměť a jakmile je někdo jednou zklame, do budoucna mu to s chutí dají hned několikrát sežrat. Anderson to značně pocítil u loňských Tří mušketýrů (2011), kteří americkými kiny prosvištěli rychlostí padající hvězdy a menší odraz je vidět i na startu Resident Evil: Odveta (2012). Snímek si sice s přehledem urval první místo, 21 milionů za první víkend je ale zaostává za startem nejen čtyřky, ale dokonce i dvojky a trojky! Rýsoval by se průšvih, nebýt diváků ze zbytku světa, kteří již stihli do kasičky přihodit dalších 50 mega. Odveta tak čítá celosvětově 71 milionů, přičemž stála 65. I kdyby zájem rychle opadal, snímek vydělá ve výsledku minimálně jednou tolik, takže vrátka k šestce jsou otevřené. V USA nicméně sérii dochází dech.
Do amerických kin o víkendu vyplul i Hledá se Nemo (2003) v obnovené 3D premiéře. A znovu se nepovedlo zlomit 29ti milionový rekord Lvího krále (1997), který při svém znovunasazení bez problémů překonal desítky novinek. Nemo se musí spokojit s druhou pozicí a 17 miliony, což je pořád zatraceně slušné číslo na 7 let starý animák (takový Norman a duchové či Piráti letos otevírali za méně). Tím novinky v TOP10 končí. Zmínit si zaslouží ještě to, že Expendables (2012) jsou v rámci celosvětových tržeb krůček od čtvrt miliardy a Bourneův odkaz (2012) má na dohled 200 milionů.
us-trzby-nemo-nepreplaval-millu-jovovich-bojujici-se-zombiky
Hledá se Nemo (2003)
Americká kina tedy zažila oproti minulým víkendům menší vzkříšení, na pořádný boom ale stále čekají. Změní to příští víkend nová podoba komiksu Dredd (2012), z níž jsou kritici nadšení, či teenagerovský horor House at the End of The Street (2012) s hrdinkou hitu Hunger Games (2012)? Uvidíme.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.