Tržby v českých kinech: Na Dobu ledovou ani léto nevyzraje.

Tržby v českých kinech: Na Dobu ledovou ani léto nevyzraje.
Andrew Garfield – Amazing Spider-Man
Době ledové 4: Zemi v pohybu (2012, po tomto víkendu první s tržbami přes 8,5 milionu korun) i Madagaskaru 3 (2012, po víkendu třetí s necelými 3 miliony) vzrostla oproti předposlednímu víkendu sledovanost. Nemohl za to návrat batůžkářů z Karlových Varů, nýbrž pošmourné počasí a nudící se dítka. Mezi animované taškařice se nicnémě dostal nový The Amazing Spider-Man (2012).
Andrew Garfield
Andrew Garfield – Amazing Spider-Man
Ten do svých sítí lapil téměř 30 tisíc platících diváků, což tvůrcům vyneslo necelých 4.8 milionů korun. Restartu pavoučího muže se ujal režisér Marc Webb, který celou řadu fanoušků ikonické postavy unudí k smrti. Nejnovějšímu filmu se Spider-Manem totiž vládne romantika. Nic proti ní, ale chtělo by to propracovanější příběh a více smysluplné akce.
Alex Pettyfer, Channing Tatum
Novinka Stevena Soderbergha Bez kalhot (2012) je po premiérovém víkendu čtvrtá. | HCE
Z Karlových Varů přišel do klasické kinodistribuce i Channing Tatum. Je Bez kalhot (2012), což prý upomíná na jeho mládí, kdy si vydělával jako striptér. Snímek režíroval Steven Soderbergh, který si celou řadu diváků získal vtipnou lupičskou sérií Dannyho parťáci.  Parťáků má dost i Channing Tatum coby hlavní striptér, v kinosálech to ale zřejmě budou hlavně "parťačky". Ty navíc neuvidí to, v co ve skrytu duší doufaly, ale i tak to bude vášnivá zábava.
Jiří Langmajer
Jiří Langmajer | če
Aktuálně pátá je komedie Marie Poledňákové Líbáš jako ďábel (2012). V tomto týdnu zcela jistě zaznamená 400 tisícího návštěvníka, snímek vydělal přes 50 milionů korun. Tím se sice bilanci předchozího filmu Líbáš jako Bůh (2009) nepřiblíží, ale i tak jde o zatím nejúspěšnější snímek letošního roku. A Prometheus (2012, 22.7 milionů korun) , Muži v černém 3 (2012, 28.1 milionů) nebo Avengers (2012, 36.1 milionů korun) se mohou jít... Koupat.
Pavel Liška (I), Josef Polášek, Tomáš Matonoha
V novince Polski film se objevil v roli režiséra i Jan Budař | Aerofilms
Bohužel koupat se tedy může jít i Polski film  (2012) v režii Marka Najbrta, který skončil o premiérovém víkendu na osmém místě. Zvláštní cena poroty pro čtveřici českých herců na MFF v Karlových Varech asi diváky moc nepřesvědčila, šest tisíc víkendových návštěvníků a tržby lehce nad 600 tisíc korun jsou slabá náplast na film plný známých herců, v čele s Pavlem Liškou, Tomášem Matonohou, Josefem Poláškem a Markem Danielem.
Jiří Mádl, Ondřej Vetchý
Jan Budař a Ondřej Vetchý jdou ve filmu Konfident přes mrtvoly | Ctibor Bachratý
Druhým týdnem proplouvá českými kiny i Konfident (2012) Juraje Nvoty, kde skvěle zahráli příslušníky STB Ondřej Vetchý a Jan Budař. Skóre? Zatím necelých sedm tisíc diváků a tržby 890 tisíc korun, to je žalostně málo, i když o filmu prakticky nikdo nevěděl, že jde do kin.
Diváků ubývá. Je tedy cosi shnilého v kinech českých? Mohou za to piráti? Vysoké vstupné?  Všeobecně hlásaná finanční krize? Pravděpodobně všechny tři faktory.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.