Stan Lee Media Inc. žaluje Conana

Stan Lee Media Inc. žaluje Conana
Kovbojové a vetřelci | Universal Pictures
Daniel Craig
Kovbojové a vetřelci | Universal Pictures
V rámci finančních průšvihů bude rok 2011 spojován se třemi filmy. Komiksovku Green Latnern, která stála masivních 200 milionů dolarů a v kinech nedokázala po měsíci promítání ani dosáhnout tržbami na výši rozpočtu, Kovboje a vetřelce, kteří i přes atraktivní obsazení nikoho moc nezajímají a nového Barbara Conana. Conan stál nemalých 90 milionů dolarů, měl ambice oživit zájem a fantasy plné krve a testosteronu a místo toho si vysloužil zdrcující kritiky a ignoraci diváků, kteří nechali za první víkend v kinech směšných 10 milionů dolarů.
Pokud se nestane zázrak a tržby ze zbytku světa nebudou atakovat 200 milionů dolarů (což je velmi nepravděpodobné), prodělá Conan studiu hodně peněz. A dost možná mu nezůstanou ani ty vydělané, neboť společnost Stan Lee Media Inc. podala minulý pátek na studio oficiální žalobu k Obvodnímu soudu, kterou si nárokuje všechny peníze, které film dosud vydělal.
Jason Momoa
Barbar Conan | HCE
Oč jde? Žaloba má svůj počátek v roce 2000. Tehdy společnost komiksové legendy Stana Leeho (na titulním obrázku) koupila práva k sérii Conan. Firma poté zkrachovala a práva byla o dva roky později prodána Paradox Entertainment. Prodej byl podle žalující strany nelegální, neboť nebyl povolený akcionáři a celé se to točí okolo duševního vlastnictví, což je jistá forma autorské újmy (více zde). Určitou roli prý navíc sehrál i podrazácký advokát, který měl zprostředkovat prodej.
Nejzajímavější je na téhle žalobě načasování. Nový Barbar Conan nebyl žádným utajovaným dítkem. Společnost Stana Leeho tudíž mohla podat žalobu již dávno a buď tím zabránit samotnému natáčení, nebo alespoň uvedení v kinech. Podat žalobu v den premiéry, to spíše ukazuje na pouhou touhu po penězích, nežli vznešeně znějící újmu duševního vlastnictví.