Zemřel Erik Pardus, Píďa i strážmistr Zahálka

Zemřel Erik Pardus, Píďa i strážmistr Zahálka
Originál každým coulem, takový byl strážmistr Zahálka v seriálu Četnické humoresky. K jeho nejkurióznějším případům určitě patřilo pátrání po "zapáchateli".
zemrel-erik-pardus-pida-i-strazmistr-zahalka-2
Ve filmu Mlčení mužů mu hrála maminku Jana Štěpánková.
Málokomu se podařilo začínat v českém filmu hlavními rolemi, Erik Pardus mezi tyto vyvolené pařtil. Jako dvanáctiletý si zahrál v psychologické snímku s nádechem detektivky Mlčení mužů o chlapci, který najde oběšeného listonoše a několikrát rodiče přistihne při lži. Ještě v témže roce 1969 hrál i hlavní roli ve sci-fi komedii Dospěláci můžou všechno, kde se jako jedenáctiletý Míša zapletl do výzkumů se zvětšováním a zmenšováním - zatímco ze sebe udělal dospěláka, z tatínka se stalo dítě, o které se teď musí starat.
Výrazné role dostával i nadále - například v Moskalykově Babičce si zahrál jedno z vnoučat titulní hrdinky, Jana. Mezi velmi vyhledávané filmové herce patřil i v pubertálním věku. V dramatu Panter čeká v 17,30 představoval Martina, kamaráda hlavního hrdiny (Pavel Brabec), který se po nedorozumění s otcem (Zdeněk Řehoř) dostane pod vliv vykutáleného zlodějíčka a grázla Pantera (Jan Hrušínský).
zemrel-erik-pardus-pida-i-strazmistr-zahalka-1
Originál každým coulem, takový byl strážmistr Zahálka v seriálu Četnické humoresky. K jeho nejkurióznějším případům určitě patřilo pátrání po "zapáchateli".
Předčasný a nepříliš šťastný vrchol Pardusovy filmové kariéry přišel v roce 1975, kdy si zahrál hlavní roli v ambiciózní hudební komedii režiséra Zbyňka Brynycha Romance za korunu. Píďa, učeň hloubětínské Tesly, pozva na první rande novou učnici Marunu (Miroslava Šafránková), schůzku jim však překazí škodolibí spolužáci. Nevědomky tím odstartují bláznivou noc, během které se Píďa seznámí prakticky se všemi největšími hvězdami tuzemské pop music (Gott, Vondráčková, Schelinger, Urbánková...). Na jejím konci se Píďa naštěstí znovu shledá s Marunou a vyzná jí lásku.
zemrel-erik-pardus-pida-i-strazmistr-zahalka-3
V Romanci za korunu se zamiloval do učnice Maruny (Miroslava Šafránková)
Po absolvování brněnské JAMU v roce 1982 se ale Erik Pardus s filmem už prakticky jen míjel. O to víc se věnoval divadlu. Na prknech Divadla bratří Mrštíků resp. Městského divadla Brno ztvárnil celou řadu zásadních postav světového repertoáru, mj. ve hrách Othello, Smrt obchodního cestujícího, Přelet nad kukaččím hnízdem, Bouře, Poprask na laguně, Mistra a Markétka, Osudy dobrého vojáka Švejka či V jámě lvové. Za ztvárnění role ruského cara v Merežkovského dramatu Smrt Pavla I. obdržel v roce 2008 jak Cenu Alfreda Radoka, tak cenu Thálie.
Širší divácká obec si ale Pardusův herecký talent a výjimečný cit pro komické situace připomněla až díky seriálu Četnické humoresky, v němž neodolatelným způsobem ztvárnil strážmistra Zahálku.
Na počátku letošního roku měl na prvních Cenách české filmové kritiky předávat cenu pro talent roku, těžká nemoc mu v tom bohužel už zabránila.