Princezna na hrášku se v Česku nestačí divit. Nová pohádka vzbuzuje v traileru rozpaky

Princezna na hrášku se v Česku nestačí divit. Nová pohádka vzbuzuje v traileru rozpaky
Princezna na hrášku | Bontonfilm
Před pěti a půl lety totiž přišel do českých kin úkaz, vedle něhož většina tuzemských romantických komedií vypadala jako Vertigo nebo Občan Kane. Ve snímku Dokonalý polibek (The Perfect Kiss) nedávalo smysl vůbec nic a Lucie Vondráčková si v hlavní roli kanadského filmu připsala nejhorší roli kariéry – a možná se jednalo i o nejhorší dílo v našich kinech za hodně dlouhou dobu.
Princezna na hrášku
Princezna na hrášku
15%
Za Dokonalým polibkem stála Martina Adamcová, v našich krajích známá hlavně jako četařka Babinčáková z Tankového praporu a herecky se objevila i v obou dílech Playgirls. Adamcová žije v Kanadě, kde jako Tina Adams přičichla i k režii – a po neúspěchu debutové romantiky její další snímek Dědictví pod psa z roku 2020 raději ani nešel do tuzemských kin. To však neplatí pro Princeznu na hrášku, která se natáčela na středočeském zámku Líšno, a tak v ní vystupují vedle Vondráčkové či samotné Adamcové též třeba Pavel Kříž nebo Dagmar Havlová.
Princezna na hrášku: trailer | Bontonfilm
Hlavní roli francouzské princezny Agnès ztvárnila začínající Jasmína Houf. Agnès žije na francouzském zámku, kvůli vzpouře davů však musí prchnout do Čech, kam sahají její kořeny. V Čechách se Agnès zamiluje do prince (Ladislav Korbel), ale musí dokázat svůj urozený původ právě výše zmíněnou zkouškou s hráškem a absurdním množstvím matrací.
„Princezna na hrášku je notoricky známá pohádka, ale je krátká, což je velké úskalí pro scenáristy. S režisérkou Martinou Adamcovou jsme pátraly po tom, kde se princezna vzala a před čím prchá. A protože jsme odpověď nenašly, napadla nás vlastní. Musely jsme přitom vybudovat napětí, aby diváci věřili, že musí utéct a vše milované ve Francii nechat. K tomu nám dopomohl písek. Nechtěly jsme točit vzpouru, gilotinu, napadení hradu, a tak jsme vymyslely, že nebezpečnou situaci odvyprávíme dětem pomocí písku a zvířátek,“ cituje oficiální tisková zprávu scenáristku Pavlu Krečmerovou.
Princezna na hrášku
Princezna na hrášku
Princezna na hrášku
Princezna na hrášku
Princezna na hrášku
Z čerstvě zveřejněného traileru není jasné, zdali zmatenost v prezentovaných obrazech vychází spíše ze střihu ukázky, anebo skutečného materiálu, v každém případě zatím vedení hereckých tváří nevypadá příliš přesvědčivě a zřejmě i na se kulisách šetřilo, jak jen to šlo. Dosavadní režijní projekty Adamcová rovněž nebudí důvěru, ale doufejme, že navzdory těmto dosavadním indiciím se z díla vyklube příjemná pohádková podívaná.
O výsledku se budeme moci přesvědčit už příští týden, jelikož snímek vstupuje do našich kin už 30. května. Zatím se podívejte na náš žebříček nejlepších českých pohádek.
Zdroj: Bontonfilm