Genderově převrácené Vánoce. Česká televize to s vánočním pohádkou zkusí trochu jinak

Genderově převrácené Vánoce. Česká televize to s vánočním pohádkou zkusí trochu jinak
Tři princezny | Miroslav Kučera / Česká televize
„Vánoční pohádka je jeden z nejtěžších úkolů. Jsou na ni kladena více než vysoká divácká očekávání a naplnit je není snadné. I přesto jsme se s celým týmem, který se na pohádce podílí, rozhodli jít s kůží na trh. Scénář Tří princezen má napínavý příběh postavený na povahově rozdílných princeznách. Ano, se zlem budou tentokrát bojovat dívky, nikoliv princové. Právě ony genderově převrácené role s sebou nesou neotřelý způsob řešení některých zápletek v boji s krutou královnou Mortanou,“ píše v oficiální tiskové zprávě ke snímku Tři princezny kreativní producentka ČT Kateřina Ondřejková.
Tři princezny
Tři princezny | Miroslav Kučera / Česká televize
Naráží tak na fakt, že hrdinkami příběhu budou tři princezny, z nichž Sofie je charakterizovaná jako chytrá, Leona zase odvážná a Flóra krásná. Ztvární je mladé herečky Josefína Marková, Dorota Šlajerová a Sára Černochová, prince Felixe si zahraje Josef Trojan. V dalších rolích se objeví třeba Michal Isteník, Klára Melíšková, Martin Pechlát či Cyril Dobrý.
Podle scénáře Hany Cielové a Zdeňka Jecelína dílo tentokrát nenatočí Karel Janák, jenž měl vánoční pohádky v gesci už mnohokrát, ale Tomáš Pavlíček. Spolurežisér oceňované komedie Přišla v noci se dříve zapsal i zdařilými dramediemi Chata na prodej a Parádně pokecal, přičemž v tomto případě půjde o jeho pohádkový debut.
Tomáš Pavlíček
Tomáš Pavlíček

Režisér

6.3
„Pohádku režíruji poprvé a přiznávám, že to byl můj velký sen. Dobrou pohádku si definuji jako dobrodružný film s trochou humoru. Ten do děje rozhodně patří. A bude i ve Třech princeznách. Už názvem chceme říct, že to bude příběh o výrazných hrdinkách, a ne o hrdinech. A hlavní myšlenkou je spolupráce. Když si navzájem pomáháme, máme větší šanci úspěšně řešit nejrůznější problémy, a v pohádce tak zachránit celý svět. Naše urozené slečny se řídí stejným mottem jako Tři mušketýři – Jedna za všechny, všechny za jednu,“ cituje jej tisková zpráva.
Tři princezny
Tři princezny | Miroslav Kučera / Česká televize
Za zmínku stojí i fakt, že filmaři si pro natáčení zvolili masivními požáry předloni zasaženou krajinu Českého Švýcarska a přírodní katastrofu tedy snad dokážou přetavit v aspoň něco pozitivního – tedy atmosférické prostředí pro pohádku využívající tradiční žánrové postavy i nutnost překonávání překážek, avšak s nadějí na přece jen trochu odlišné postupy, než jaké už známe ze stovek jiných pohádkových děl.
Jak to dopadlo, se dozvíme pochopitelně o letošních Vánocích. Zatím se podívejte třeba na náš žebříček nejlepších filmových pohádek.
Zdroj: Česká televize