Lindsay Lohan se na Netflixu drápe zpět na vrchol. Romance Irské přání ji ale nespasí

Lindsay Lohan se na Netflixu drápe zpět na vrchol. Romance Irské přání ji ale nespasí
Irské přání | Netflix
Přijetí na kritickém agregátoru Rotten Tomatoes, kde film z osmatřiceti nastřádaných recenzí pozitivně zaujal jen 34 % z nich, zatím indikuje, že největší zvláštností na tomhle irském kýči je právě účast Lohan. Herečka, která bývala ztělesněním přirozeně emotivních i fantaskních pubertálních fantazií a postojů, stále dokáže své příznivce potěšit jen tím, když se objeví před kamerou bez viditelnějších známek minulých závislostí. Po krátké účasti v muzikálové předělávce Protivných sprostých holek, již jsme nedávno mohli vidět v českých kinech, si Lohan připočítává brzký velikonoční hit na nejsledovanějším streamu. A mnozí jí to samozřejmě přejí.
Irské přání
Irské přání
53%
Osobní tužby hrají zásadní roli i v samotném filmu, který je podle pozitivnější kritiky New York Times „jemným a odhodlaným příspěvkem do hereččina vesmíru ‚co kdyby‘‘. Zatímco Mezi námi děvčaty tento princip přetavilo ve výměnu těl pubertální dcery (Lohan) a zapšklé matky (Jamie Lee Curtis), Irské přání vypráví o Maddie, jejíž vysněný muž si má vzít její nejlepší kamarádku. Vyslovené přání u zjevně kouzelného kamene způsobí, že z Maddie se po probuzení zázračně stává ženichova nastávající žena.
Irské přání: trailer | Netflix
Snímek po Vánocích na spadnutí opět natočila Janeen Damian a podle dostupných ohlasů si tentokrát moc nespočítala, nakolik je březnová romance v barevných irských kulisách sváteční záležitostí. Podle IndieWire se Irské přání hodí spíš do katalogu stanice Hallmark Channel, který záměrně pěstuje vánoční kýč. Navzdory nadějnému námětu totiž dostáváme formuli, v níž se jen odškrtávají tradiční zvraty a již zachraňuje především funkční chemie mezi Lohan a jejím osudovým partnerem v podání Eda Speelerse (Proti ledu). A zčásti také irské prostředí, jehož role se však podle některých názorů rovná listování v turistickém katalogu. Obrazíme pár známých pamětihodností, ale ucelený dojem z příjemné dovolené se jaksi nedostavuje.
Irské přání minimálně působí jako odpočinkový trip a kdekomu to ke spokojeností postačí. Lohan po letech piluje svou pověstnou komiku a její spojení s fantaskním námětem na Netflixu prozrazuje, že romantickým komediím se po úspěchu S tebou nikdy (Anyone But You) opět věnuje pozornost. Jenže poutavost filmu je podle recenzentů spíš postranním efektem jeho znatelného vytržení z „červené knihovny“ a skoro nic v něm prý nefunguje tak, aby se dalo hovořit o kvalitním zážitku v tradičním smyslu. „Irské přání je asi tak záživné jako sledovat neživotné postavy v jejich protivnosti a falešnosti,“ shrnuje recenzent z YouTube kanálu Fish Jelly Films zápory příběhu i jeho protagonistů.
Mezi námi děvčaty
Mezi námi děvčaty | Disney
Film ovšem trvá jen hodinu a půl, přičemž kromě leprikónů chrlí snad všechny tematické dominanty Irska. Netflix tak okázale dělá reklamu spoustě spotřebitelských teritorií, čímž si pohodlně navýší čísla a poté, co projekt pár dní pobude na vrcholu sledovanosti, budou všichni zainteresovaní lidé spokojení. Jistě i Lohan, která už pro Netflix natočila další komedii Our Little Secret zaměřenou na rivalitu mezi dvěma bývalkami. Možná tak stojíme u úsvitu její streamovací éry, s níž kvalitativní obrody ústící do nového Atentátu v Ambassadoru asi nedosáhne, ale na zaplacení účtů a rozšíření čtrnáctimilionové fanouškovské základny na Instagramu bude stačit bohatě.
Podívejte se na žebříček nejlepších romantických filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Movieweb, Rotten Tomatoes