Tarantino zrušil natáčení svého filmu kvůli nečekané zradě. Nakonec to ale dobře dopadlo

Tarantino zrušil natáčení svého filmu kvůli nečekané zradě. Nakonec to ale dobře dopadlo
Quentin Tarantino – Pulp Fiction | Miramax
A to by byla škoda. Přestože pro leckoho je Osm hrozných až příliš upovídaným filmem (a skutečně je v něm z Tarantinových snímků největší množství dialogů, což už něco znamená), konfrontace osmičky cizinců hledajících úkryt před sněhovou bouří je podobně nápaditá, vtipná i násilná jako mnohem známější díla tohoto filmaře. Ještě před zahájením produkce se však přihodila velmi nepříjemná věc.
Osm hrozných
Osm hrozných
84%
Tarantino v rozhovoru pro Deadline v roce 2014 vzpomínal na zradu, která celý projekt málem zhatila. „Dal jsem scénář třem hercům: Michaelu Madsenovi, Bruci Dernovi a Timu Rothovi. Z nich to určitě neudělal Tim Roth, ale jeden z těch dalších nechal svého agenta, aby scénář přečetl, a ten agent jej následně ukázal každému v Hollywoodu,“ prozradil režisér. Text následně unikl na internet a Tarantino ztratil zájem jej přetvářet do filmu. „Říkal jsem si, že to dělat nebudu. Vydám ho knižně, a tím to končí. Když nemohu věřit ani těm šesti lidem, kterým jsem ho dal, tak nemám zájem se na tom podílet. Půjdu dělat něco jiného, vždyť mám deset dalších scénářů v záloze.“
Madsen o rok později pro Entertainment Weekly přiznal, že přemlouval Tarantina, aby ho ospravedlnil, jelikož si prý všichni mysleli, že za únik může právě Madsen. Dodnes není jasné, co přesně se tenkrát stalo. O projektu se ale už mluvilo, a tak se Tarantino rozhodl uspořádat unikátní akce – veřejné čtení scénáře, jehož se měly účastnit i herecké hvězdy v čele s Kurtem Russellem a Samuelem L. Jacksonem, s nimiž Tarantino původně počítal pro natáčení.
Osm hrozných
Osm hrozných | The Weinstein Company
Událost se dočkala nadšených ohlasů, a tak se filmař rozhodl projekt resuscitovat. A dál už to všichni známe. Osmý Tarantinův film se dočkal úspěchu mezi diváckou i kritickou obcí, i když ani v jedné sféře se režisérovým největším klasikám nevyrovnal. Z oscarové ceremonie si alespoň Ennio Morricone odnesl jedinou (pokud nepočítáme čestného Oscara) cenu za hudbu. V roce 2019 se režisér k materiálu vrátil, lehce jej přestříhal, doplnil pár dříve vyřazených scén a pro americký Netflix vydal jako čtyřdílnou minisérii.
Z úniku scénáře se však Tarantino poučil. Text ke svému dalšímu snímku Tenkrát v Hollywoodu, který nakonec šel do kin roku 2019, schovával v trezoru a vytahoval jej pouze vzácně. Opatrnost se vyplatila, poněvadž v tomto případě k žádným problémům nedošlo. Doufejme, že podobných problémů bude ušetřena i produkce snímku The Movie Critic.
Podívejte se na náš žebříček nejlepších westernů, kde se v první desítce vedle Osmi hrozných nachází ještě jeden Tarantinův kousek.
Zdroje: Deadline, Entertainment Weekly, Collider