Jeden z největších sporů Hollywoodu. Tarantino a Stone se kvůli filmu hádají už 30 let

Jeden z největších sporů Hollywoodu. Tarantino a Stone se kvůli filmu hádají už 30 let
Takoví normální zabijáci | Warner Bros.
Dnes považujeme Takové normální zabijáky, již měli nakonec premiéru roku 1994, za jedno z klasických devadesátkových děl. V centru zájmu se zde ocitla manželská dvojice v podání Woodyho Harrelsona a Juliette Lewis, jež se po vzoru Bonnie a Clydea dopouští velkého množství vražd a dalších násilností. Stoneův snímek však není zamyšlením nad do absurdních mezí dohnanou mladickou rebelií, nýbrž prorockou satirou na mediální fascinaci násilím a naši neutuchající touhu romantizovat nepolapitelné zločince.
Takoví normální zabijáci
Takoví normální zabijáci
69%
Pod scénářem filmu jsou podepsaní Stone, Richard Rutowski a David Veloz, ačkoli za námětem (a i za první verzí scénáře) stojí Tarantino. Ten se pokoušel vlastní příběh i zfilmovat, nepodařilo se mu však sehnat finance, a tak jej prodal producentům Jane Hamsher a Donu Murphymu za deset tisíc dolarů. Ti jej poslali dál a postupně se text dostal až ke Stoneovi, jenž jej se svými spolupracovníky přepsal.
Rozdíly oproti původní verzi však byly velmi zásadní a spočívaly především v odklonu od senzacechtivého novináře (v podání Roberta Downeyho jr.), který byl Tarantinovou hlavní postavou, a naopak ve zdůraznění zabijáckých manželů. „Když Quentin napsal postavy Mickeyho a Mallory, vycházel zřejmě z Bonnie a Clydea. Napsal vlastně něco úplně jiného, než co jsem pak natočil. Původně šlo o toho novináře a Mickey s Mallory byly jen bláznivé vedlejší postavy,“ přiznal Stone v rozhovoru s kritikem Rogerem Ebertem.
Takoví normální zabijáci
Takoví normální zabijáci | Warner Bros.
A pokračoval: „Myslím, že ho ranilo, jak moc jsem to přepsal. Ale řekl jsem mu, že nemůžu udělat to, co by natočil jako svůj debut ve 26 letech. Jako 47letého filmaře mě to nezajímá. Chci se dostat na jinou úroveň socio-politického komentáře, chci zahrnout celý justiční systém. Chci se zaobírat vrahy – odkud jsou, kdo byli jejich rodiče,“ vysvětlil Stone, proč se odchýlil i od svého původního nápadu natočit přímočarý, akcí nabitý thriller.
Kritické reakce na výsledek byly rozpolcené, ale podle webu Far Out si tenkrát Tarantino servítky nebral. „Nenávidím ten zasranej film. Pokud se vám líbí, co dělám, tak se na něj nekoukejte,“ prohlásil, zároveň však také dodal, že z projekce odešel a možná ho až do konce nikdy neviděl.
Takoví normální zabijáci
Takoví normální zabijáci | Warner Bros.
Tato nevraživost přetrvala několik dekád. Oba filmaři si občas v nějakém podcastu či rozhovoru povzdechnou, že chování toho druhého nebylo úplně fér. Čas hrany trochu obrousil, ale srážka dvou autorských eg byla zjevně velmi bolestivá.
Takové normální zabijáky si můžete koupit na platformách iTunes či Google Play. Podívat se můžete i na náš žebříček nejlepších akčních filmů všech dob.
zdroje: RogerEbert.com, Collider, Far Out