Největší bizár roku? Film o bigfootech s hereckými hvězdami musíte vidět, abyste uvěřili

Největší bizár roku? Film o bigfootech s hereckými hvězdami musíte vidět, abyste uvěřili
Sasquatch Sunset | Bleecker Street Media
Snímek od tvůrčího dua David Zellner a Nathan Zellner, které přineslo nezávislá díla Kumiko, lovkyně pokladů (2014) a Dáma (2018), měl v lednu premiéru na festivalu Sundance. Před nadcházejícím uvedením v Berlíně a na texaském festivalu South by Southwest posbíral převážně pozitivní ohlasy, které se pozastavují nad ojedinělým charakterem příběhu. Podobný film by stejně jako jeho chlupatí hrdinové neměl existovat, ale naštěstí vznikl a podle recenzentů dokáže rozesmát, trochu zhnusit a hlavně pohladit po duši.
Sasquatch Sunset
Sasquatch Sunset
59%
Neobvyklý projekt klame tělem už v traileru, který startuje zádumčivě majestátními záběry krajiny a jménem producenta Ariho Astera, jenž nás rád nervuje psychologickými horory jako Děsivé dědictví (2018) nebo Slunovrat (2019). Rázem však poleví groteskním znázorněním bigfootího sexu a vrhne nás do prapodivné lesní odysey, která vyjeví mystická stvoření z kulturně nepříliš probádané komické a intimní stránky. Zajímavé může být rovněž proplétání dokumentárních a klasických narativních postupů, které ve videu trochu nemotorně splývají.
Sasquatch Sunset: trailer | Bleecker Street
Zobrazení každodennosti vymírajících bytostí prý doprovází i nějaké ty perverznosti, čímž film evokuje třeba další nezávislou skopičinu Švýcarák (2016) s Danielem Radcliffem a Paulem Danem. I zde účinkují velmi známí herci v čele s Keough a Eisenbergem, jenž si s režírujícím Davidem Zellnerem zahrál ve filmu Umění sebeobrany (2019). Sasguatch Sunset se však nemá podobat žádné předchozí produkci a má být filmovým jednorožcem, jehož musíte vidět, abyste jeho specifickému humoru a poetice uvěřili.
Film v USA vstoupí do limitované kinodistribuce 12. dubna, načež se plánuje širší uvedení. Obdobná tematika láká filmaře už dlouho, přičemž vedle dětských animáků často zasahuje do experimentální tvorby. Kultovní je například mockumentární horor The Legend of Boggy Creek z roku 1972 a úzký okruh přívrženců má rovněž osobité drama se Samem Elliotem Muž, co zabil Hitlera a pak yettiho (2018). Bigfoot ozdobil také rodinné komedie jako Harry a Hendersonovi (1987), potažmo řadu béčkových hororů, z nichž nejznámější je zřejmě Prvotní vztek, který roku 2018 putoval i do amerických kin.
The Legend of Boggy Creek
The Legend of Boggy Creek | Howco International Pictures
Sasguatch Sunset je však pravděpodobně prvním dílem, které při honbě za legendárními bytostmi zcela opomene lidské postavy. Devadesátiminutový snímek se obejde také bez dialogů, zařadí se tudíž do řídkého rejstříku nonverbálních celovečeráků, z nichž se mu tematicky podobá maximálně Boj o oheň (1981). Ten však vyzníval hlavně naturalisticky, což pro nadcházející projekt bratrů Zellnerových platí v dost ujetém duchu.
zdroje: Variety, Rotten Tomatoes