Bořek stavitel se chystá do kin. Ožije jako portorický Roberto

Bořek stavitel se chystá do kin. Ožije jako portorický Roberto
Bořek stavitel | Mattel
Bořka stavitele vlastní Mattel, jenž vloni trhnul jackpot s Barbie a rozjel plány na realizaci dalších filmů podle svého bohatého katalogu hraček. Jakkoliv Bořek začal svou cestu jako britský televizní seriál, dnes ho známe spíš jako značku zdobící všechny možné dětské výrobky. Šéfové Mattelu za něj v roce 2011 zaplatili pěkných 680 milionů dolarů a to si pište, že se postarali, aby se jim několikrát vrátil každý cent.
Bob the Builder
Bob the Builder
56%
Bořek by měl být animákem, patrná je tedy i inspirace úspěchem konkurenčního Maria. Nejslavnější světový instalatér vydělal jen o pár dolarů méně než Barbie (no dobře, o 100 milionů, to je ale v celkovém objemu jedné a půl miliardy jen jeden bodík za dělící čárkou), i on tedy vyslal jasný signál o tom, na jaké filmy dnes rodiny s dětmi chtějí do kina.
Dobrou zprávou je, že na animaci má pracovat studio ShadowMachine, jež pro Netflix vyprodukovalo chváleného Pinocchia Guilerma Del Tora. Mattel se tedy chce vyhnout dojmu, že po úspěchu Barbie spouští bezduchou pásovou výrobu a najímá největší odborníky. Pinocchio navíc vznik modernizovanou stop-motion technikou, jež byla (v mnohem primitivnější formě) užita i u původního Bořka stavitele. Česky řečeno natáčí filmaři skutečné figurky v fyzickém prostředí.
Transformers: Probuzení monster
Transformers: Probuzení monster | SkyShowtime
O zvolené technologii zatím mnoho nevíme. Stop motion animace již dnes není běžná, dokonce ani nové díly Bořka stavitele ji od roku 2015 nevyužívají. Je však pravděpodobné, že se tvůrci budou estetikou původního pořadu přinejmenším inspirovat. Vzpomeňme například na povedenou sérii LEGO filmů, které sice byly generované počítačově, imitovaly ale užití skutečné stavebnice. I na úspěchu kresleného Spider-Mana mohou producenti vytušit, že trh pro nápaditější animaci existuje, snad mu tedy budou naslouchat.
V jednom z produkčních křesel usedne ze všech možných lidí zrovna Jennifer Lopez, což bude jistě vděčné téma pro mainstreamová média, byť o její aktivní účasti v zástupu zkušenějších profesních producentů můžeme jen spekulovat.
Anthony Ramos
Anthony Ramos

Herec

Známe už i jméno herce, jenž propůjčí hlas hlavnímu hrdinovi. Bude jím rodilý Newyorčan Anthony Ramos, jehož jsme mohli vidět v posledních Transformerech, kde rozhodně nebyl špatný. Tedy v rámci hereckého výkonu, jaký jde předvést v Transformerech. Příběh se přizpůsobí jeho portorickým kořenům, Bob tedy ponese rodné jméno Roberto.
Jestli se to nějak promítne do českého dabingu (přeci jenom latinskoameriský Bořek zní trochu legračně), není jasné. Zároveň ale není pravděpodobné, že půjde původ Ramose jednoduše vymazat lokalizací, protože samotný příběh má s jeho etnicitou počítat. Bude vyprávět o mladém americkém staviteli, který jede budovat do země svého původu. Mattel je na tento nápad obzvlášť hrdý, opět aby se vyvaroval dojmu, že Barbie byla výjimka. Na českém Facebooku to jistě vyvolá jen vkusné a smířlivé reakce odpovídající věku zúčastněných. Scénář filmu napíše Felipe Vargas.
Produkce je zatím na úplném začátku, mnozí z jejích účastníků musí nejprve dokončit rozjeté projekty. Změnit se tedy může úplně vše – ostatně víme, jak dlouho vznikala Barbie. Zatím se tedy podívejte na žebříček nejočekávanějších filmů tohoto roku podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Collider