Marvel má další problém. Captain America 4 pohořel v testovacích projekcích, musí se přetočit

Marvel má další problém. Captain America 4 pohořel v testovacích projekcích, musí se přetočit
Harrison Ford a Anthony Mackie v zákulisí filmu Captain America: Brave New World | Castle Premier Releasing
Proti Marvelu se paradoxně nakonec obrátila počáteční výhoda. Zatímco v rámci prvních tří fází jsme nadšeně hltali každé cameo a těšili se na další dílek do skládačky, s fází čtyři se celý koncept rozpadl, protože toho –⁠ lidově řečeno –⁠ začalo být moc. Můžeme se samozřejmě bavit o tom, že se po původní sestavě nepovedlo vyšlechtit dostatečně silné nástupce, ale i k původním hrdinům jsme si museli najít cestu. Problém je v záběru. Dřív stačilo maximálně dvakrát za rok zajít do kina a divák se orientoval. Teď je tu však najednou řada doplňkových seriálů, které když člověk nesleduje, nechytá se.
Marvels, kde dvě třetiny hlavního trojlístku mají základ v televizní show, jsou toho zářným příkladem. A není to jen o tom, zda si fanoušci chtějí platit Disney+. Jedna věc je, pokud pro pochopení celku věnujeme dvě hodiny života nějakému filmu, jehož protagonista nás nutně nezajímá. Jenže nyní takovým máme věnovat desítky večerů. A těch seriálů je zkrátka moc, přičemž málokterý si v rámci kvalit a přínosu do MCU obhájí svou existenci. Z nadšení, jaké pomrknutí do budoucna nás čeká, se stal nepřehledný zmatek, kdy už nemáme potřebu vidět vše, protože to pocitově ztratilo význam.
Jonathan Majors jako Kang v Lokim
Jonathan Majors jako Kang v Lokim | Disney+
V Marvelu už tohle podle všeho sami pochopili a řekli, že v rámci tvorby zpomalí. Je nicméně otázkou, jestli to skutečně pomůže. Marvels až strašidelně propadli. Celý plán s Kangem, na čemž byla postavená budoucnost MCU, kvůli obvinění Jonathana Majorse z napadení ztroskotal. A teď se přidává Captain America 4, jehož první testovací projekce údajně dopadly přímo katastrofálně.
Snímek se měl původně do kin podívat v květnu 2024, nakonec vyjde až v únoru 2025. Bude se ve velkém přepisovat a přetáčet. To, pravda, není u marvelovek (a velkých produkcí) zas tak neobvyklé. Od toho ostatně testovací projekce jsou, aby se výsledek mohl doladit. U Captaina Americy 4, kde otěže po Chrisu Evansovi převzal Anthony Mackie, je ale nezvyklé to, že snímek měl být již hotový a neplánovaly se nějaké další úpravy. Opět se však kruhem vracíme k původnímu problému.
Falcon & Winter Soldier
Falcon & Winter Soldier | Disney
Captain America 4 totiž nepříliš rozumně navazuje na seriál Falcon & Winter Soldier, což obecně nebyla extra úspěšná ani příliš dobře přijatá show (nejde o překvapení, když je postavená na dvou nejméně charismatických postavách MCU). Do toho namísto aby seriál nabídl zajímavý příběh, na sílu se ve velkém věnoval rasové politice. A právě tento prvek prý byl i v Captain America 4 a po testovacích projekcích půjde pryč. Stejně tak by se měly přetáčet velké akční scény, protože svým pojetím neodpovídají standardu, jaké nastavily předchozí díly se Stevem Rogersem.
Obecně se tak bohužel znovu ukazuje, že nové fázi Marvelu chybí jasně stanovený směr, který by (minimálně podle ohlasů a testovacích projekcí) v divácích a divačkách správně rezonoval. A výhledově to, až na Deadpoola 3, nevypadá, že by studio mělo momentálně nějaké pořádné eso v rukávu. A že by teď v Marvelu něco takového sakra potřebovali!
Zde najdete Kinobox žebříček nejlepších filmů za rok 2023 podle diváků a divaček.
zdroje: Joblo, Box Office Mojo, Gamerant, DigitalSpy