Bondova slavná luxusní auta budou brzy ke zhlédnutí na pražském výstavišti

Bondova slavná luxusní auta budou brzy ke zhlédnutí na pražském výstavišti
Skyfall | MGM
Série Jamese Bonda je, možná trochu nechvalně, proslulá všudypřítomným product placementem. Prakticky vše, čeho se 007 dotkne, se stává reklamní plochou, jež je k dispozici těm nejprestižnějším značkám. Jaké má Bond hodinky, obleky, jakou značku alkoholu si dá protřepat? Nic z toho není náhoda. A nic z toho není levné. Filmařům se tak vždy dařilo dorovnávat vysoké rozpočty, často jsou díky lukrativním marketingovým dohodám v plusu ještě předtím, než je snímek vůbec uvedený v kinech.
Bond in Motion
Maryam d’Abo Bond in Motion | bondinmotion
Volba modelu auta pak byla vždy menším rituálem a bezpochyby platí, že v bondovkách se objevuje pokaždé to nejlepší, čím se vybraná automobilka může v dané době pochlubit, samozřejmě doplněné o nějaké ty rakety a lasery. Když tedy do Prahy přijíždí 35 bondovských aut, nejde jen o filmové rekvizity, ale o encyklopedii toho nejlepšího, co bylo v daných historických okamžicích k mání. Pro příznivce a příznivkyně rychlé jízdy jde jistě o událost, která převyšuje samotnou šedesátiletou filmovou sérii.
Jedná se spíš o komerční než o edukativní výstavu, to však nakonec Jamesi Bondovi celkem padne. Tisková konference k jejímu uvedení se přesto odehrála v prostorách britské ambasády, dokonce za přítomnosti bondgirl z Dechu života Maryam d’Abo, což by mělo být garancí profesionality. Základní vstupné stojí necelou stovku a organizátoři slibují závěrečné losování o zájezd na závody formule 1 s Astonem Martinem a jednomu šťastlivci připadne i luxusní motorka.
Série Jamese Bonda se v tuto chvíli nachází v mezifázi. Daniel Craig odešel do důchodu a producenti hledají novou tvář. Sám Craig byl coby svalnatý modrooký blonďák svého času kontroverzní volbou. Troufnou si filmaři udělat další krok a obsadí někoho ještě méně stereotypně bondovského? Než zjistíme odpověď, budeme si moci připomenout, co má slavná série všechno za sebou.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.