James Cameron bude produkovat maorské drama přítele a novozélandského kaskadéra

James Cameron bude produkovat maorské drama přítele a novozélandského kaskadéra
Shane Rangi v Letopisech Narnie | Walt Disney Studios
Avatar Jamese Camerona je velmi ambivalentní, pro některé přímo kontroverzní film co do vyznění a reálného dopadu na svět. Na jednu stranu jde o dílo, jež výrazně staví na odiv svůj příklon k environmentalismu a antikolonialismu. Na tu druhou však obří projekt nevyhnutelně spotřeboval enormní množství prostředků a zacházení s pseudodomorodou kulturou podle mnohých překračuje hranici fetišizace.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water
81%
Camerona to nedělá automaticky zlým člověkem, který dělá vše špatně nebo ze zlé vůle. Nebyl by nakonec prvním ani posledním aktivistou, který myslí svou agendu upřímně a koná pro svět mnoho dobrého, zároveň však nedokáže vlastní ideály a normy zcela úspěšně uplatnit sám na sebe. Jeho práce je tedy plná paradoxů, protikladů a ne vždy těch nejlepších voleb.
Shane Rangi
Shane Rangi | Fandomodo Films
Do hlavy ani do srdce mu každopádně nevidíme, hodnotit můžeme jen jeho činy. Ten aktuální pak ukazuje vůli poskytnout alespoň kousek svého úspěchu těm, na jejichž odkazu stojí. Shane Rangi je novozélandský maorský herec a kaskadér, který s Cameronem pracoval na obou dílech Avatara. Patřil i k lidem se zkušeností s domorodými kulturami, kteří měli možnost popostrčit projekt k tomu, aby Cameronův svět dýchal a působil autenticky. (Že se Železný Jim rád obklopuje odborníky, ale ne vždy je poslouchá, je téma na jiný den.)
Uhrančivé Piano není rozladěné ani po 30 letech. Novozélandská romance si vás získá i dnes
Recenze5. 8. 2023
Uhrančivé Piano není rozladěné ani po 30 letech. Novozélandská romance si vás získá i dnes
Rangi zažil velmi těžké dospívání, jež odráží komplikace, s nimiž se musí novozélandští původní obyvatelé potýkat, když chtějí z osobních či kariérních důvodů překročit most vedoucí do „našeho“ postkoloniálního světa. Věří, že jeho život může být nyní vzorem pro další, napsal tedy scénář s názvem Taonga, inspirovaný jeho zkušeností. Film bude vyprávět o hráči ragby (tento sport je jedním z nejsilnějších pojítek mezi původní a přistěhovaleckou částí obyvatelstva Nového Zélandu), jenž si z násilného střetu s policií odnáší trvalé následky. Stává se bezdomovcem a musí se vší silou vzepřít osudu, aby unikl špatnému konci.
James Cameron, 2014, Hollywood
James Cameron, 2014, Hollywood | Albert L. Ortega/WireImage
Rangi zažil podobný příběh, na jehož konci se stal jedním z předních novozélandských kaskadérů. Pracuje prakticky na všech velkých produkcích, které zde vznikají, od Pána prstenů a po Avatara. James Cameron se s ním během dlouhého natáčení osobně sblížil a nyní by mu měl podle The Hollywood Reporter poskytnout podstatnou část nutných prostředků, aby nezávislý festivalový snímek vznikl. Rangi doufá, že se bude moct natáčet v roce 2024, casting však nezačne před ukončením hereckých stávek v Hollywoodu.
Zatím se podívejte na seznam nejlepších filmů podle databáze Kinoboxu.