Keanu Reeves zase zachránil situaci. Scenárista díky němu pochopil Nebezpečnou rychlost

Keanu Reeves zase zachránil situaci. Scenárista díky němu pochopil Nebezpečnou rychlost
Nebezpečná rychlost | 20th Century Fox
To však nijak neumenšuje jeho dřívější zásluhy, o nichž se rozpovídal v podcastu 50 MPH, který se zaměřuje na jeden z ikonických akčňáků 90. let. Jde samozřejmě o Nebezpečnou rychlost (1994) od Jana de Bonta, v níž autobus plný nevinných cestujících nesměl zpomalit pod 50 mil v hodině (tedy 80 km/h).
Nebezpečná rychlost
Nebezpečná rychlost
80%
Přestože Whedon v oficiálních titulcích nefiguruje, podílel se na úpravách scénáře. A podle některých členů štábu tak výrazných, že v podstatě 90 procent dialogů napsal sám. Za práci sice dostal zaplaceno, ale scenáristický kredit nikoli, což podle webu The Hollywood Reporter vedlo k jeho nevraživosti vůči scenáristovi Grahamu Yostovi, s nímž se Whedon setkal až na premiéře snímku. Takto byla v 90. letech stanovená pravidla scenáristických odborů (WGA), jelikož Whedon byl najatý pouze na jednorázovou práci, zatímco Yost strávil několik let přípravou námětu, zápletky a hlavních postav.
tv-tip-na-vikend-nebezpecna-rychlost-nikdy-nezklame-keanu-reeves-v-ni-ale-vubec-hrat-nechtel
Nebezpečná rychlost | 20th Century Fox
V podcastu však zazněla i Whedonova pochvala směrem k miláčkovi všech Keanu Reevesovi. Ten si ve snímku zahrál hlavní roli příslušníka zvláštní jednotky SWAT, který se snaží cestující v ohroženém autobuse zachránit. Reeves v rámci příprav na roli trávil čas se skutečnými členy jednotek SWAT a Whedonovi vysvětlil, že tito lidé jsou nečekaně slušní.
„Řekl mi, že jim jde pouze o zklidnění situace, proto každému říkají ‚pane‘ nebo ‚paní‘. V tu chvíli jsem věděl, že téhle postavě už rozumím. Pochopil jsem, že to není žádný tupý střelec, ale že se snaží vymyslet originální řešení situace. Chce dělat to, co považuje za správné,“ vysvětlil Whedon, proč se Reevesova postava tak výrazně lišila od většiny tehdejších filmových policajtů, kteří po vzoru Drsného Harryho často nejdříve stříleli, a až potom kladli otázky.
Sandra Bullock, Dennis Hopper
Nebezpečná rychlost | 20th Century Fox
Zdá se tedy, že Keanu Reeves zase jednou zachránil situaci, z čehož však nakonec těžili hlavně filmoví fanoušci, zatímco Whedon si na kariérní vzestupy (i pády) musel ještě počkat. Pokud máte Nebezpečnou rychlost rádi, můžete se podívat na náš žebříček nejlepších akčních filmů, kde třeba najdete i své další favority.