Válka na Ukrajině očima Seana Penna v prvních záběrech, nechybí prezident Zelenskyj

Válka na Ukrajině očima Seana Penna v prvních záběrech, nechybí prezident Zelenskyj
Superpower | Berlinale
Sean Penn
Sean Penn

Herec

Trailer ukazuje, jak Penna invaze zaskočila, protože měl v úmyslu natočit film o cestě Volodymyra Zelenského od komediálního herce k prezidentovi země. Cíl dokumentu neplánovaně změnil směr, když na Kyjev v únoru 2022 ruské jednotky shodily první bomby. „Jsme jen obyčejní lidé, kteří chtějí žít ve své zemi,“ říká Zelenskyj ve svém bunkru Pennovi, který byl v zemi v době bujícího konfliktu.
Superpower: trailer | Paramount Pictures
Penn začal dokument natáčet v roce 2021, tedy ještě v době, kdy ani on sám nevěřil, že by k invazi ze strany Ruska mohlo dojít. Později se svým štábem podnikl celkem sedm cest na Ukrajinu, přičemž válečný konflikt zabírá většinu prostoru filmu. V ději se zaměřil na zachycování zvěrstev, jež za sebou Rusové zanechali. Setkal se jak s veterány ruské invaze na Krym z roku 2014, tak i s rekruty, kteří měli zamířit na frontu bránit svou zemi. Zelenskému dokonce věnoval jednoho ze svých Oscarů se slovy, že mu ho může vrátit, až jednoho dne Ukrajina zvítězí.
Superpower
Superpower
58%
Oficiální synopse Superpower označuje Zelenského za nejvýznamnějšího válečného vůdce moderní éry. Třiašedesátiletý Penn získal Oscara za herecké výkony ve filmech Tajemná řeka (2003) a Milk (2008), coby režisér natočil drama Přísaha (2001) s Jackem Nicholsonem nebo ceněný Útěk do divočiny (2007). Dokument Superpower bude premiérově uvedený na službě Paramount+ 18. září 2023. U nás by mohl vyjít na SkyShowtime, která v česku projekty Paramount+ uveřejňuje.
Co dalšího stojí na SkyShowtime za pozornost, zjistíte v našem žebříčku nejlepších filmů.