Zásadní cenzura v Oppenheimerovi. Hereckou hvězdu v nahé scéně zakryly CGI

Zásadní cenzura v Oppenheimerovi. Hereckou hvězdu v nahé scéně zakryly CGI
Oppenheimer | Universal Studios
Filmový web Looper totiž popsal, že indické úřady se ohradily proti jedné sexuální scéně mezi Oppenheimerem (Cillian Murphy) a jeho milenkou Jean Tatlock (Florence Pugh), při níž titulní postava recituje verše z Bhagavadgíty, posvátné knihy hinduismu. Ze strany scenáristy a režiséra Christophera Nolana nejde o svévolnou provokaci, jelikož východní filosofie Oppenheimera skutečně velmi zajímala a její spojení s emočně i tělesně vyhrocenou scénou dává z dramatického hlediska smysl. Zároveň se však nelze divit ani těm, kteří podobné momenty považují za znevažování náboženských symbolů.
Oppenheimer
Oppenheimer
  • Google Play
  • O2 TV
  • Rakuten
  • +2
88%
Ještě více pozornosti však vzbudila jiná scéna, opět zahrnující intimní chvíle mezi Oppenheimerem a Tatlock. Sledujeme v ní pár sedící v křeslech v hotelovém pokoji, přičemž obě postavy jsou nahé. Opět se jedná o zdůraznění míry intimity, kterou Oppenheimer s nikým dalším (včetně své manželky Kitty v podání Emily Blunt) nesdílí, avšak v řadě zemí se podobné tvůrčí rozhodnutí nesetkalo s pochopením.
Platí to nejen pro Indii, jež filmu udělila poměrně benevolentní rating umožňující návštěvu kina i dětem v doprovodu rodičů, nýbrž také pro Indonésii a údajně většinu zemí Blízkého východu. Jak informoval The Hollywood Reporter, nahota na stříbrném plátně je v nich zakázaná.
V těchto státech diváci a divačky mohou vidět Jean Tatlock sedící v křesle nikoli nahou, nýbrž zahalenou do digitálně dodělaného černého hávu. Podle indického kritika Pramita Chatterjeeho se navíc v Indii promítané verzi objevují i nápisy odrazující od kouření cigaret či záměrně rozostřená místa, obsahující potenciálně škodlivé podněty.
V leckterých zemích je tedy poměrně obtížné v tuto chvíli zhlédnout snímek v necenzurované podobě. Tuzemští filmoví fanoušci a fanynky proto mohou být rádi, že se u nás o podobných zásazích ani neuvažuje.