Jaro 2023 na ČT: Dokumenty a významná výročí České televize. Po stopách starých hospod, Járy Cimrmana i tradičních řemesel

Jaro 2023 na ČT: Dokumenty a významná výročí České televize. Po stopách starých hospod, Járy Cimrmana i tradičních řemesel
Příběhy starých hospod | Česká televize
První část z plánovaných dokumentů se bude věnovat cestování, a to jak tomu po našich krajích, tak i po světě. Těšit se můžete na poznávání Maďarska, starých lidových řemesel nebo na humornou cestu po stopách Járy Cimrmana.

Příběhy starých hospod

V osmidílném seriálu poodkryje herec Josef Polášek minulost a jedinečnou atmosféru starých hospod napříč Českem, ať už na vesnicích, horských hřebenech či ve městech. Bude naslouchat povídání pamětníků, štamgastů, místních usedlíků a historiků. S nadšením si vychutná vše, co k danému místu náleží v gastronomickém i kulturně-historickém kontextu.
jaro-2023-na-ct-dokumenty-a-vyznamna-vyroci-ceske-televize
Příběhy starých hospod | Česká televize

Stopy Járy Cimrmana

V šestidílné televizní minisérii se herci Divadla Járy Cimrmana v čele se Zdeňkem Svěrákem, Miloněm Čepelkou či Petrem Bruknerem vypraví po stopách českého génia do zajímavých míst naší vlasti. Moderátorem bude Miroslav Táborský, dnes už tradiční představitel cimrmanovského souboru. V každém díle potká jednoho či dva cimrmanology, kteří si k dané lokaci připraví referát a provedou nás místem nebo expozicí objektu v duchu seminářů známých z jejich divadelního repertoáru.
jaro-2023-na-ct-dokumenty-a-vyznamna-vyroci-ceske-televize-1
Stopy Járy Cimrmana | Česká televize

Mistři starých řemesel

Osmidílný dokumentární cyklus, ve kterém nejlepší čeští řemeslníci dobovými metodami vytvářejí repliky historických artefaktů. Předměty, uchované přes propast času, vyprávějí neznámé příběhy o zručnosti, inteligenci a vkusu, ale také o krutosti našich předků.
jaro-2023-na-ct-dokumenty-a-vyznamna-vyroci-ceske-televize-4
Mistři starých řemesel | Česká televize

Modrá krev III

Po stopách českých šlechtických rodů, jejich životních příběhů a památečních sídel nás znovu provede hrabě František Kinský. Spojujícím prvkem všech pozoruhodných příběhů je láska k zemi české. Ve třetí řadě desetidílné Modré krve se představí následující rody: Bořek-Dohalský, Daczičtí z Hesslowa, Dobrzenský z Dobřenic, Habsburkové, Salmové, Schoenfeldové, Strachwitzové, Stránští, Thurn-Taxisové a Valdštejnové.
jaro-2023-na-ct-dokumenty-a-vyznamna-vyroci-ceske-televize-6
Modrá krev | Česká televize

Po jedné stopě do Afriky II

Pokračování úspěšné road movie motorkáře a cestovatele Igora Brezovara a herce Martina Písaříka po vynucené dvouleté pauze pokračuje dalšími sedmnácti díly. Když před třemi lety vyrazili z marockého Tangeru do Kapského Města, skončili v Nigérii, kde kvůli válce v Kamerunu a počínající covidové epidemii museli zanechat své stroje u místní rodiny na nigerijském dvorku.
Po dvou letech se s nimi setkávají, a přesto pokračování jejich cesty do Jihoafrické republiky nebude jednoduché. Podaří se bez problémů projet Nigérií, Kamerunem, Kongem, Středoafrickou republikou, Demokratickou republikou Kongo, Angolou, Namibií a Jihoafrickou republikou? Co zažili při putování územím ovládaným Boko Haram, jak probíhala léčba malárie a proč Martin Písařík nesměl ke gorilám a neviděl pralesní slony?
jaro-2023-na-ct-dokumenty-a-vyznamna-vyroci-ceske-televize-2
Po jedné stopě do Afriky | Česká televize

V karavanu po Maďarsku

Na cestu po místech svého dětství a mládí i po dosud nepoznaných koutech země se vydá herečka Vica Kerekes. V cestovatelském dokumentu divačkám a divákům přiblíží nejen úchvatné historické památky, ale také místa, kde lze nalézt jedinečné delikatesy nebo na sebe nechat působit léčivé síly termálních pramenů. Stejně jako v životě Maďarů hraje i v tomto případě důležitou roli příroda.
jaro-2023-na-ct-dokumenty-a-vyznamna-vyroci-ceske-televize-3
V karavanu po Maďarsku | Česká televize

Plné hnízdo

Čtrnáctidílný cyklus vypráví o pěstounech ze všech koutů České republiky. Ukáže, že být pěstounem není žádná hračka, ale rozhodně to stojí za to. Co epizoda, to jedna rodina a ta největší překvapení, která ji na cestě k plnému hnízdu potkala.
jaro-2023-na-ct-dokumenty-a-vyznamna-vyroci-ceske-televize-5
Plné hnízdo | Česká televize

STB: Přísně tajné

Moc komunismu byla postavená na neviditelné paralelní struktuře, jejíž existenci všichni tušili, ale pouhým okem ji nebylo možné spatřit. Státní bezpečnost. Skutečná moc komunismu byla ukrytá v tajné policii a měla zločinnou povahu. Dvacetidílná dokumentární série má ambici stát se novodobým spisem, který se pokusí poprvé koncepčně podat hlášení o formování a metodách Státní bezpečnosti od jejího vzniku v roce 1945 až po její zánik v únoru 1990.

Buchty po ránu

„Domácí chutná nejlépe,“ říká Josef Maršálek. A bude péct! A s ním Tereza Bebarová ve dvaceti dílech nového pořadu, který bude ČT1 vysílat v neděli ráno. S humorem a lehkostí odtajní triky, jak vykouzlit nejlepší sladké i slané dobroty. V každém díle upečou několik receptů s podobnou tematikou, například kynuté plněné buchty, koláče, bábovky, odpalované těsto, slané koláče, recepty z dovolené, z časů Rakouska-Uherska, dorty a mnohé další.
Vysvětlí postup, ukážou možnosti, prozradí správné ingredience a také upozorní na chyby, které by mohly zkazit výsledný dojem. Jak docílit různých maleb uvnitř bábovky? Proč je dobré nahrnout syrové těsto co nejvíce k obvodovým stěnám formy? Proč je dobré tekuté i sypké suroviny smíchat nejdříve zvlášť? A proč nesmíme formu na bábovku nikdy vymazat máslem? Kolik soli se do bábovky dává? Třená, nebo kynutá? Josef a Tereza vyzkoušejí všechny.

Amazonie a my

Vypravte se za desítkami českých studujících, vědců a vědkyň, dobrovolníků a dobrodruhů snažících se o záchranu unikátního ekosystému v ekvádorském pralese.

Poctě zbraň

Osmidílná připomínka některých vojenských historických událostí tak, jak je ztvárňují party nadšenců z klubů vojenské historie.

V širších souvislostech

Mapování naší současnosti s neotřelým nadhledem zasazeným do kontextu. Čeští dokumentaristé přinesou odpovědi na sociologické i genderové otázky, věnují se neobvyklejším tématům historie, přírody i tradic v našem životě.

Umění v koncentračních táborech

Děsivé svědectví o životě v koncentračních táborech v jeho nepříliš známých podobách. Tábory zcela absurdně měly i kulturní program, konaly se koncerty, divadelní představení nebo fotbalové zápasy, a to vše během vyvražďování tisíců vězňů.

Andělé ze Sindžáru

Teroristé z Islámského státu se pokusili v roce 2014 vyhladit jezídy, příslušníky etnicko-náboženské skupiny obývající oblast Sindžáru v severozápadním Iráku. Muže zavraždili a mnoho žen a dívek zajali, aby jim sloužily mimo jiné jako sexuální otrokyně. Toto je příběh Hanify a jejích dvou sester.
Andělé ze Sindžáru
Andělé ze Sindžáru | Česká televize

Černí Češi

O ukradených životech namibijských dětí, které měl náš režim v 80. letech vychovat pro budoucí namibijskou komunistickou vládnoucí elitu.
Dalších pokračování se dočkaly i pořady Mistři medicíny, Zázraky přírody, Všechnopárty, Kočka není pes, Ferdinandovy zahrady a Bydlet jako...
Rok 2023 bude ale hlavně významný pro několik dnes již tradičních pořadů ČT, které si publikum zvyklo vídat na svých obrazovkách dlouhá léta.
Třicáté výročí od prvního uvedení oslaví přesně na Nový rok Události České televize. Dlouhodobě nejdůvěryhodnější hlavní zpravodajská relace tuzemského televizního trhu navázala v roce 1993 na své předchůdce Deník ČST a Zpravodajství ČTV. Během uplynulých tří dekád změnily Události studio, čas vysílání i celkovou stopáž, která nyní zahrnuje celou zpravodajskou hodinu.
Co se ale nemění, je kvalitní, aktuální a nezávislé zpravodajství. I díky tomu jsou dnes Události jedinou hlavní zpravodajskou relací se stabilním a v posledních letech dokonce rostoucím diváckým zájmem. Jen v letošním roce oslovilo každé jejich vydání v průměru bezmála 1,3 milionu dospělých diváků a divaček.
jaro-2023-na-ct-dokumenty-a-vyznamna-vyroci-ceske-televize-7
Toulavá kamera | Česká televize
Ve více než tisícovce dílů Toulavé kamery putuje už dvacet let moderátorská dvojice Iveta Toušlová a Josef Maršál po nejzajímavějších koutech naší republiky. Od února 2003, kdy byl uvedený první díl oblíbeného cestopisného cyklu, jeho sledovanost setrvale roste. Pořad se stabilně těší vysoké divácké spokojenosti. Nedělní dopoledne věnuje Toulavé kameře průměrně více než 640 tisíc divaček a diváků starších patnácti let. Rekord drží díl vysílaný 21. března 2021, který sledoval rovný milion lidí starších patnácti let.
jaro-2023-na-ct-dokumenty-a-vyznamna-vyroci-ceske-televize-8
Studio 6 | Česká televize
Ranní relace nazvaná Studio 6 se na obrazovkách České televize objevila poprvé před třiceti lety. Od roku 2012 jej doplňuje i víkendové vysílání – Studio 6 Víkend. Za dobu vysílání se na moderátorském postu vystřídalo mnoho výrazných televizních osobností, například oblíbený sportovní redaktor Stanislav Bartůšek, nynější zástupce šéfredaktora ČT24 František Lutonský, moderátorka Událostí Jana Peroutková, průvodce Hyde Parkem Civilizace Daniel Stach, ale také současní zahraniční zpravodajové David Borek, Jan Šilhan či Petr Obrovský.
Studio 6, vysílané souběžně na ČT1 a ČT24, je nejsledovanějším ranním pořadem pracovního týdne. Ročně osloví více než 5 milionů diváků a divaček. Tým Studia 6 připraví na 4200 rozhovorů a reportáží ročně.
zdroj: Česká televize

Kinolog: Sex za socialismu nám kazili patriarchální fotříci. Jinak byl možná lepší než teď

Česká televize ukrývá jeden ze svých nejlepších dokumentárně vzdělávacích pořadů jen na webu a nevysílá ho celoplošně. Osmidílná Kronika orgasmu o dějinách sexuologie v Československu bude bavit mladší i starší publikum.