Fanoušky hororu čekají krvavé žně. Z necenzurovaného a extrémně brutálního filmu lidé v kinech omdlévají a zvrací

Fanoušky hororu čekají krvavé žně. Z necenzurovaného a extrémně brutálního filmu lidé v kinech omdlévají a zvrací
Terrifier 2 | Cinedigm Entertainment Group
Tímto filmem je slasher horor Terrifier 2, v němž vražedný úsměv opět nasadí klaun Art the Clown. Děsivého antagonistu přivedl na svět režisér Damien Leone už v krátkometrážním snímku The 9th Circle z roku 2008, načež mu věnoval další kraťas Terrifier (2011) a konečně stejnojmenný celovečerní film z roku 2016. Ten se vyznačoval dusnou, až halucinogenní atmosférou a nebývalou brutalitou, s níž klaun zacházel se svými oběťmi v opuštěné továrně. S kladnými ohlasy jej uvedly různé filmové festivaly a roku 2018 se dočkal také limitovaného vydání v kinech.
První trailer na pokračování jsme mohli vidět už před dvěma lety a sliboval ještě krvavější podívanou. Leone znovu natáčel s mizivým rozpočtem, když 250 tisíc dolarů – zhruba 6 milionů 275 tisíc korun – získal z veřejných dotací od fanoušků a fanynek na Indiegogo. Terrifier 2 se publiku poprvé představil na konci letošního srpna na texaském Fantasy Fest a londýnském Fright Fest, šestého října pak putoval do devíti stovek amerických kin prostřednictvím společnosti Bloody Disgusting.

Trailer: Terrifier 2

Terrifier 2
Výsledky a dojmy jsou po dvanácti dnech fantastické. O prvním víkendu vydělal nízkonákladový snímek 1,2 milionu dolarů, během druhého týdne pak do kasičky přitekla stejná částka. Nečekané dvouapůlmilionové tržby jdou ruku v ruce s reakcemi kritiků a publika, které nemohou být lepší, obzvláště tehdy, pokud zprávy o plnění pytlíků na zvracení počítáte u hororových děl jako plus.
Na Rotten Tomatoes svítí skóre 89 % pozitivních recenzí z celkových sedmadvaceti a publikum uděluje dokonce 90 %. Nezdá se tedy, že by takřka o hodinu delší stopáž (138 minut oproti 84 minutám jedničky) hororové efektivitě filmu uškodila. Příběh dle recenzentů pozorněji zkoumá charakter vraždícího klauna, kterého v úvodu vzkřísí neznámá bytost a umožní mu rozpoutat nový halloweenský masakr. Současně se chválí také nová protagonistka Sienna Shaw, která si prý projde o poznání větším peklem než její předchůdkyně.
Každý ohlas zmiňuje extrémní brutalitu, která je u slasheru poslaného do kin v necenzurované verzi vskutku nebývalá – minimálně v posledních deseti letech, kdy mainstreamová nabídka kin na Hostely, Mučedníky či Texaské masakry zanevřela. „Terrifier 2 uspěl ve všech ohledech. Je to drtivá, krví zmáčená slasherová epika, na niž lidé čekali; přeplněná řezáním, krájením a zbavováním končetin,“ nadšeně hlásí Harris Dang z webu Their Own League. Souhlasí s ním také Jeffrey M. Anderson z Common Sense Media, podle něhož se „ohavný Art the Clown vrací v tomto intenzivně násilném pokračování, které se snaží mnohem víc než původní film – a je také o poznání chytřejší“.
Terrifier 2
Terrifier 2 | Cinedigm Entertainment Group
Toto nadšenecké přijetí ovšem krotí výstražné indexy ze stránky Common Sense Media, kde uživatelé popisují extrémy filmu, který je podle nich do 18 let skutečně nepřístupný. V kolonce násilí má Terrifier 2 maximální možné hodnocení a dočteme se, že brutální výjevy zahrnují například chrstnutí kyseliny do obličeje, uříznutý penis či vyjmutí srdce a vnitřností.
Recenze na webu Slashfilm upozorňuje, že režisér Leone se utrhl z řetězu podobně jako vraždící klaun. Zatímco jeho tvůrčí rozmach spočívá také v budování silnější atmosféry, mytologie a scénografií, Art the Clown řádí výhradně se svými oběťmi. „Art the Clown lidi nezabíjí, on je ničí. Rozdrtí jim kosti, rozdrásá tváře, polévá je kyselinou. Je to příšerné a současně skoro komické v tom, jak to působí přestřeleně,“ píše se v recenzi.
Ač samozřejmě nejdou zcela podložit, také Twitter se plní zprávami i fotografiemi o omdlévajících divácích a divačkách a dalších lidech, kteří z projekcí filmu chvatně utíkali. „Můj kamarád se právě pozvracel a poté ztratil vědomí. Zatím jsem napočítal pět odchodů ze sálu. Miluju to,“ píše například uživatel Andrew Liming, jenž přiložil fotografii, na níž jeho kamarád podstupuje lékařské ošetření přímo v kině. „Chlap, co seděl za mnou, se celý bledý sesul na mé místo, další kvůli nevolnosti odešel,“ přidává se uživatel Bark, který pro změnu slyšel při odchodu z kinosálu někoho zvracet na záchodě.
Další ohlasy pasují postavu Art the Clown, již znovu ztvárňuje herec David Howard Thornton, na hororovou ikonu, popřípadě provolávají slávu roku 2022, tedy roku oceňovaných hororů jako X, Pearl, Barbarian, Úsměv a nově také Terrifier 2. Kdo viděl první díl, toho informace, že Leone tentokrát povýšil násilí na další úroveň, jistě osloví sama o sobě. Pro nezasvěcené přikládám malý spoiler a prozradím, že nejbrutálnější moment jedničky spočíval v rozřezání ženské oběti obyčejnou pilou směrem od rozkroku, a to za plné pozornosti kamery. Pokud první reakce nelžou a dvojka zašla ještě dál rovnou v tisícovce zámořských kin, pak horory možná po duchařské dekádě opravdu čeká řádně krvavá renesance.

Kinolog: Vrahoun Dahmer na Netflixu je hit. Jak moc se seriál míjí s realitou?

Sérioví vrazi jsou hlavními hvězdami žánru true crime. Nová hraná série na Netflixu ale zachází mnohem dál než všechny ostatní. Nesoustředí se jenom na postavu vraha, dává velký prostor i obětem a jeho rodinám. Ale je to dobře?