Top kina ČR: O „hit“ víkendu si to rozdaly hned čtyři snímky. Vytrvalcem je česká komedie, hraje se déle než rok!

Top kina ČR: O „hit“ víkendu si to rozdaly hned čtyři snímky. Vytrvalcem je česká komedie, hraje se déle než rok!
After: Pouto | BontonFilm
5. BULLET TRAIN (USA)
Bullet Train | Sony
tržby 1 milion 65 tisíc Kč / návštěvnost 5833 diváci / 72 kina
Pátý víkend účinkuje v rychlém rozjetém vlaku Brad Pitt. Akční thriller s komediálními prvky režiséra Davida Leitche (Deadpool 2, RaZ: Hobbs a Shaw) nicméně příliš diváků a divaček nezaujal. V českých kinech snímek vidělo jen něco málo přes 92 tisíce platících, tržby činily 16 milionů korun. Celosvětově snímek s rozpočtem 90 milionů dolarů (Screenrant) utržil jen 196 mega (Box Office Mojo), tedy jen něco málo než dvakrát tolik. Kdyby se čísla vyšplhala na 300 milionů dolarů, mohli bychom hovořit o zhruba vyrovnaném rozpočtu, zatím však stále jde o komerční ztrátu.

4. AFTER: POUTO (USA)
After: Pouto
tržby 1 milion 682 tisíce Kč / návštěvnost 10 476 diváků / 104 kina
Dramatická romanťárna pro teenagerky a teenagery na čtvrtém místě (minule snímek žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin ovládl). Jak je sakra možné, že k sobě psychopatický manipulativní mladík stále, už počtvrté, poutá přitažlivou Tessu? Tentokrát je to prý opravdu naposled. Za necelé dva týdny má After: Pouto na kontě 51 tisíc platících a 8 milionů korun v rámci tržeb. Celosvětově má tahle nízkorozpočtová vztahovka na kontě prozatím 8 milionů dolarů (Box Office Mojo), nejméně ze všech dílů série.

3. STŘÍDAVKA (Česká republika)
Střídavka | Bontonfilm
tržby 1 milion 686 tisíc Kč / návštěvnost 10 482 diváci / 139 kin
Měsíc se v českých kinech promítá komediální vztahovka Petra Nikolaeva, kterému se podařilo v rámci protežovaného žánru natočit řemeslně solidní film, kde se obstojně vyhýbá vztahovým klišé. Komerční vizitka? Za pět víkendů na film přišlo 146 tisíc divaček a diváků, kteří v pokladnách nechali 24 miliony korun. Nic moc.

2. MIMONI 2: PADOUCH PŘICHÁZÍ (USA)
Mimoni 2: Padouch přichází
tržby 1 milion 824 tisíce Kč / návštěvnost 11 418 diváků / 115 kin
Hit léta je jasný, patří druhým filmovým Mimoňům, kteří se promítají od konce června a mají na kontě 560 tisíc diváků, respektive 91 milion korun. Rodiče mohou protestovat, že jim tvůrci dolují peníze z kapes, ale Mimoni prostě táhnou dál. Ačkoliv je fenomén v rámci jejich filmografie z velké části ve slepé uličce.

1. TOP GUN: MAVERICK (USA)
Top Gun: Maverick | CinemArt
tržby 1 milion 944 tisíce Kč / návštěvnost 11 056 diváků / 95 kin
Téměř čtyři měsíce (!!!) se na vrcholných příčkách žebříčku drží Top Gun: Maverick. Na kontě má tenhle blockbuster s Tomem Cruisem přes 735 tisíc diváků a divaček, kteří v pokladnách českých kin nechali 135 milionů korun. Horký kandidát na komerčně nejúspěšnější titul v českých kinech roku 2022 je jasný.
Největší tuzemský držák žebříčku? Komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel, která se promítá už 58. víkend (rok má 52 týdnů). Film režiséra a autora stejnojmenné knižní předlohy Patrika Hartla vidělo přes 612 tisíc diváků, kteří za vstupenky zaplatili téměř 94 miliony korun. Existuje recept na komerčně úspěšný český film? Mnozí tvůrci (a především producenti) se domnívají, že ano, a snaží se kopírovat a naskakovat na úspěch těch, kterým to vyšlo. Jak ale dokazuje nepříliš úspěšná Střídavka, je to stále spíš ruleta.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.

Kinobox: Tak nám zakázali vysílat Vinnetoua v televizi! Co s tím budeme dělat, mámo?

V posledních dnech nás německá a česká bulvární média zásobovala dezinformacemi, že se zakazují filmy s Vinnetouem. Není to pravda. Je ale pravda, že mayovky jsou v něčem překonané a třeba i lehce rasistické?