Výlet do vesmíru nestačí. Tvůrci Rychle a zběsile by se nejraději spřáhli s dinosaury!

Výlet do vesmíru nestačí. Tvůrci Rychle a zběsile by se nejraději spřáhli s dinosaury!
Rychle a zběsile / Jurský svět: Zánik říše | Universal Pictures
První díl Rychle a zběsile vznikl před dvěma dekádami jako relativně nenápadný a riskantní projekt, založený na novinových článcích a skutečných pouličních závodech. Výsledkem byl teenagerský biják s krásnými auty, vtíravou anarchistickou aurou a samozřejmě s herci, jimž zdejší hrdinové definovali celou kariéru. Série začala s železnou jistotou vzkvétat, jako posily nabrala akční megastar Dwayna Johnsona a Jasona Stathama, a byť ji temně poznamenala předčasná smrt herecké stálice Paula Walkera, rodina Rychle a zběsile se nehodlá svých hodnot a vytyčené filmové dráhy vzdát. Vin Diesel, Michelle Rodriguez či Tyrese Gibson se tak letos vrátí v již osmém pokračování původního hitu, přičemž nohu z plynu tvůrci rozhodně nesundávají – naopak se zdá, že stále šílenější akční měřítko by zainteresované osoby rády ještě zvýraznily. A proč ne třeba s přispěním ‚jurských‘ dinosaurů.
Před premiérou Rychle a zběsile 9 se nyní konala exkluzivní tisková
Rychle a zběsile 9
Rychle a zběsile 9 | Universal Pictures
konference, jíž se účastnili Vin Diesel a Michelle Rodriguez i s režisérem Justinem Linem a novou hereckou posilou Johnem Cenou. A z úst jednoho novináře zazněl velmi zajímavý dotaz, který automobilovou sérii spojoval s Jurským světem, patřícím rovněž pod křídla studia Universal. Podobný crossover je sice ta poslední věc, která by většinu fanoušků mohla napadnout, avšak zúčastnění střízlivost zdaleka neprokázali a Michelle Rodriguez byla možností dinosaurů ve světě Rychle a zběsile skoro nadšená. „Chlape, miluju to! Jsem pro všemi deseti! Zrovna včera jsme o tom mluvili. Je to vtipné, ale opravdu jsem o tom hovořila včera. Protože jakmile dosáhnete určitého vrcholu, není jiné cesty než křížit a spojovat značky. To provádějí velké korporace, když se příliš rozrostou. Chápete, co myslím? Musíte se prostě vzájemně křížit a spojovat. Jediné, co stojí v cestě, jsou právníci a studia. Většinou totiž ty značky, které se snažíte propojit, patří pod jiná studia. Ale když je tohle pod stejným deštníkem? Nevím. Jen tvrdím, že by to šlo,“ nechala se slyšet herečka.
A její entuziastický názor nezadupal do země ani režisér Lin. „Nikdy neříkám nikdy. A fakt, že součástí naší filozofie je, abychom nikdy nebyli zaškatulkovaní či ocejchovaní.. To je vše, co mohu říci.“ Šéfové Universalu skutečně mají pod palcem dvě enormně výdělečné a kulturně významné značky, jejichž případné splynutí by jen podtrhlo současný trend megalomanských crossoverů, stejně jako eskalující měřítko série Rychle a zběsile. Ta dosud žádným externím propojováním nepodléhala a k aktuálním devíti dílům se přidal pouze spinoff s postavami Johnsona a Stathama. A vzhledem k tomu, že v ‚devítce‘ se podle všeho konečně poletí do vesmíru a vrací se i prokazatelně zesnulí hrdinové, nějaká ta jízda na brachiosaurovi či honičky s T-Rexem by už snad nikoho nepřekvapily. Tyto zprávy však musíme brát s pořádným odstupem a pouze jako zajímavost, která dokládá, co se v hlavách hollywoodských tvůrců ještě může seriózně urodit. A přestože je realizace podobného crossoveru takřka vyloučená (a měla by být vyloučená), myšlenky na případný mix jsou minimálně zábavné.
Jurský svět (2015)
Jurský svět (2015) | Universal Pictures
Rychle a zběsile 9 se má do kin podívat již 25. června 2021, zatímco završení trilogie Jurský svět s podtitulem Nadvláda má premiéru až 10. června 2022 – a část vášnivých fanoušků si už možná bude představovat, jak mezi dinosaury ční plešatá hlava Vina Diesela a jak Dwayne Johnson drží pod krkem velociraptora.