Poslední aristokratka: Kdo je kdo v nové komedii Jiřího Vejdělka?

Poslední aristokratka: Kdo je kdo v nové komedii Jiřího Vejdělka?
Tatiana Dyková ve filmu Poslední aristokratka | Česká televize
Vejdělek vidí obsazení ve svých filmech vždy jako klíčové. Spolupráci si zopakoval například v případě Tatiany Dykové, Elišky Balzerové, Hynka Čermáka, Martina Pechláta či Pavla Lišky. Nově pracoval například s Vojtou Kotkem, Zdeňkem Piškulou nebo Petrem Nárožným.
Poslední aristokratka
Režisér Jiří Vejdělek s kameramanem Vladimírem Smutným během natáčení filmu Poslední aristokratka. | če
„Komedie je velice náročná disciplína a já jsem se chtěl obklopit herci, kterým důvěřuji. Vedle nich jsem pak oslovil herce, které mám velice rád, vážím si jich, ale se kterými jsem zatím neměl šanci spolupracovat,“ říká režisér Jiří Vejdělek. Úlohu Franka, hraběte Kostky z Kostky, čechoamerického učitele, který v Poslední aristokratce jede strávit své první Vánoce do vlasti svých předků, svěřil režisér Hynku Čermákovi. „Hynka mají diváci většinou zafixovaného jako drsného chlapíka, já ale vím, že má také velký komediální talent, a chtěl jsem, aby ho mohl předvést. Hynek hraje překvapivě decentního intelektuála a snílka a věřím, že vám tentokrát místo ranou na solár rozvibruje bránici svým skvělým humorem,“ uvedl režisér Vejdělek.

Poslední aristokratka: Ukázka z filmu

Poslední aristokratka
Manželku Franka Vivien a matku poslední aristokratky představuje Tatiana Dyková. „Tatiana je přesně ta herečka, která se v jedné scéně dokáže elegantně houpavým krokem procházet po rozpadajícím se zámku v kostýmku, který jako by vypadl ze šatníku jejího velkého vzoru, tehdy ještě žijící princezny Diany, a v jiném obraze se jako nic netušící naivní Čechoameričanka cpát upečenou husou tak, že si maso se zelím nacpe mezi dva houskové knedlíky, jako by to byl americký hamburger,“ říká režisér Vejdělek o Tatianě Dykové.
tatiana-dykova-jako-anglicka-princezna-1
Yvona Stolařová, Hynek Čermák a Tatiana Dyková | če
Šlechtickou rodinu Kostků doplňuje mladá dcera Marie, do níž měl režisér ambice obsadit neokoukanou tvář. Její představitelku vybral v rozsáhlém konkursu, kdy jen na kamerové zkoušky pozval téměř tři sta dívek. Aristokratku Marii nakonec hraje studentka konzervatoře v Ostravě Yvona Stolařová. Ta se musela kvůli svému prvnímu filmu naučit jezdit na koni, trénovala před i během natáčení se Zdeňkem Piškulou, který se objeví v roli Maxe, mladého šlechtice ze sousedství.
Pavel Liška (I)
Poslední aristokratka - Pavel Liška | trailer
Osazenstvo zámku, trio výtečníků v podobě hospodyně, kastelána a údržbáře, se kterým se musí rodina Kostkových sžít při příchodu do svého nového působiště, hrají Eliška Balzerová, Martin Pechlát a Pavel Liška. „Elišce Balzerové jsem konečně mohl svěřit postavu takříkajíc z lidu, což přivítala s nadšením. Po Účastnících zájezdu jsem se znovu při natáčení viděl s Pavlem Liškou i Martinem Pechlátem. Zatímco Liška je jako údržbář na sebe tak opatrný, že prakticky na práci nesáhne, Pechlát se, jako čahoun v roli jízlivého kastelána, může dívat na sporého pana hraběte v podání Čermáka hezky spatra,“ doplňuje Vejdělek.
Newyorskou kamarádku Vivien hraje Tatiana Pauhofová, s majetkovými a právními záležitostmi rodině Kostků pomáhá právník Benda, elegantní mladý střelec z nové generace v podání Vojty Kotka. Proti stejnojmenné knižní předloze udělal Vejdělek právníka ve filmu mladšího. Nechtěl, aby na něm v polovině devadesátých let, kdy se děj filmu odehrává, ulpívala pachuť totalitní justice.
Ryzí česká komedie, jak o Poslední aristokratce mluví režisér Vejdělek, vstoupí do českých kin ve čtvrtek 24. října 2019.
Poslední aristokratka
Poslední aristokratka