Premiéry v kinech: Zastíní Johna Wicka opravdový "šílenec" z masa a kostí?

Premiéry v kinech: Zastíní Johna Wicka opravdový "šílenec" z masa a kostí?
Free Solo | National Geographic
JOHN WICK 3 (režie: Chad Stahelski)
John Wick 3
John Wick je zpátky a spolu s ním Keanu Reeves a kaskadér-režisér Chad Stahelski. Třetí dějství zabijáka, na něhož se seběhne doslova celý svět, míří do kin. Akce je ještě propracovanější a důmyslnější, kulisy poutavější a fanoušci nadrženější.
Dle dosavadních recenzí budou spokojeni. Tuzemští kritici dávají 79 procent. Velmi zdařilá žánrovka, která tu dlouho nebyla. A jak se zdá, je už nyní zaděláno na čtvrté dějství.

FREE SOLO (režie: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi)
Free Solo
John Wick platí za nezničitelného akčního mistra, tedy alespoň na filmovém plátně. Výraznou konkurenci bude mít v kinech v osobě skutečného maniaka-horolezce Alexe Honnolda, který v oscarovém dokumentu leze bez jakéhokoliv jištění na majestátní horu El Capitan. Dvojice tvůrců-horolezců ho sleduje při přípravách na osudový výstup. Mnozí před ním při pokusu zemřeli. Honnold má však pro strach a nebývalý výkon uděláno. A diváci to sledují se zatajeným dechem.
Tuzemští recenzenti dávají snímku Free Solo známku 78 procent.

MILOST (režie: Jan Jakub Kolski)
Milost
Z montrealského festivalu a předchozího uvedení v rámci projekcí "3Kino uvádí..." se do české distribuce dostává koprodukční drama otevírající historické rány jedné polské rodiny. Umělecky pojatý snímek pojednává o rodičích polského vojáka, který byl zabit po druhé světové válce totalitním režimem. Pozůstalí by mu rádi vrátili důstojnost klasickým pohřbem. "Matka vojáka ukradne rakev s tělem svého syna a přinutí manžela, aby se společně vydali na cestu do Kalvárie Paclawské a syna opět pohřbili. Cesta je plná dramatických událostí... Film se odehrává v dramatickém období poválečných polských dějin, je to ale také univerzální příběh..." (Pilot Film)

DADDY COOL (režie: Maxime Govare)
Daddy Cool
Další přírůstek do videotékového šuplíku s označením "francouzská komedie". Daddy Cool pojednává o nedospělém Adrienovi (Vincent Elbaz), který se svou dětí chtivou partnerku snaží přesvědčit o opaku. A na důkaz založí jesle. Jak se s mladými raubíři a neposedy popasuje?

V OBLACÍCH (režie: Christian Haas, Andrea Block)
V oblacích: trailer | Sola Media
Rodiče s dětmi mohou do kin vyrazit na německý animák V oblacích. Jeho hrdinou je "zvláštní pták" Manou vydávající se na zimu do jižních krajů. Rorýsí samozvanec to mezi racky nemá vůbec jednoduché. Když se navíc dozví pravdu o svém původu, jeho plány se změní. Načež přijde další velké nebezpečí. Další animák pojednávající o síle přátelství, významu rodiny a toleranci přichází do kin. O jeho kvalitách více napoví upoutávka výše.

MŮJ NOVÝ ŽIVOT (režie: Milan Klíma)
Můj nový život
A závěrem dva tuzemské dokumentární filmy. První z nich pojednává o několika mladých lidech, kteří v dětství statečně bojovali s onkologickým onemocněním. "Netradičně pozitivní časosběrný dokument o tom, že vždy je v co doufat a čemu věřit. A že i v těch nejtěžších chvílích má každý z nás možnost volby, jak se svým životem naloží," zní slova distributora, společnosti APK Cinema Service.

UNIVERZITY A SVOBODA (režie: Vít Janeček, Zuzana Piussi)
Univerzity a svoboda
A samotným závěrem snímek věnující se problému vysokého školství. Autoři dokumentu vyzpovídali během 7 let světové i tuzemské kapacity věnující se tématu školství, informovanosti, ekonomiky či manipulace. Chtějí po nás soukromé školy jen peníze? A jak souvisí ekonomický systém s tím vzdělávacím? Řada dalších přidružených témat a otázek na obzoru.

Seznam všech květnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.