O život málem přišli na moři. Našli hrdinové připravovaného filmu odpověď na zásadní otázku dneška?

O život málem přišli na moři. Našli hrdinové připravovaného filmu odpověď na zásadní otázku dneška?
Do Větru
Do větru
Do Větru
Hledání odpovědí na generační otázky dětí vyrůstajících po Sametové revoluci si vybrala pro svůj debut Sofie Šustková, která v roce 2014 absolvovala pod vedením Vladimíra Michálka Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Na filmu pracuje s kameramanem Janem Pivoňkou, se kterým vyhrála Hlavní cenu přehlídky studentských filmů „Noc filmových nadějí“.
Snímek Do Větru scénáristky a režisérky Šustkové se natáčel loni v létě v Řecku na Severních Sporádech, v místech, kde se točil slavný muzikál s Meryl Streep Mamma Mia! (2008), a která jsou v poslední době v hledáčku médií spíše v souvislosti s uprchlickou krizí. Za kormidlo plachetnice postavila Šustková Vladimíra Polívku (Bohéma, Místa, Poupata). Psychologická roadmovie na moři slibuje tedy i krásnou filmovou podívanou.
Vladimír Polívka, Matyáš Řezníček, Jenovéfa Boková
Do větru | Hithit
Příběh filmu vypráví o sourozencích Matyášovi (Matyáš Řezníček) a Natálce (Jenovéfa Boková), kteří jsou od dětství povzbuzováni dobře situovanými rodiči, že můžou dokázat, cokoliv si budou přát. Svým způsobem je to pro ně svazující. Pocity svázanosti smíšené se strachem z vlastního neúspěchu vedou Matyáše v přelomovém věku k zoufalému útěku před zodpovědností. Bez jakéhokoliv vysvětlení zmizí do Řecka, kde se nechá najímat jako skipper a věnuje se svému koníčku, plachtění. Společně se svou sestrou si na moři vytvoří iluzi „skutečné svobody“, které se pozérsky drží. Jejich svět nabourá nově příchozí Honza (Vladimír Polívka), který přijede na týden na prázdniny.
Sofie Šustková, Jenovéfa Boková
Herečka Jenovéfa Boková a režisérka/scenáristka Sofie Šustková | dovetru.com
„Hodně Čechů propadlo v posledních letech plachtění. Není to však móda, je to vášeň, touha po svobodě a prostoru, kterou si člověk naplní na volném moři, pod větrem napnutými plachtami na přídi plachetnice, které pluje kupředu vstříc dobrodružstvím,“ říká režisérka Šustková. „Moje generace narozená kolem listopadu 1989 poslouchá celý život, jaké máme štěstí, že jsme se narodili do svobodného světa, že můžeme uskutečnit vše, co nás napadne. Filmem chci divákům přiblížit, jak dobře či špatně s tím žijeme a jaké rozměry, varianty a limity má naše hledání osobní svobody v dnešním dosti komplikovaném světě.“
Do větru
Do větru | dovetru.com
Debutující producenti filmu Lucie Gorovoj a Michal Nýdrle ze společnosti CARTEL productions museli při přípravách a realizaci zcela nezávislého projektu přijmout nejen to, že se natáčí v cizině, ale i nezvyklé realizační podmínky na moři a na plachetnicích. Štáb složený z mladých filmařů, kteří byli ochotni do odvážného projektu jít, si užil v srpnovém vedru
moře, vlny i slunce. Herci Vladimír Polívka, Jenovéfa Boková (Rodinný film, Hořící keř) a Matyáš Řezníček se koupali ve dne s medúzami, v noci ve vlnách, plachtili jako profesionální jachtaři, často čelili nevyspání a únavě, ale užívali si i příjemné atmosféry letního Řecka, kterou se snažili do filmu přenést.
Jenovéfa Boková
Jenovéfa Boková | dovetru.com
„Scénářem jsem se zabývala přes tři roky. Na moři jsem sama strávila v součtu několik měsíců života. Pomohlo mi mnoho lidí, se kterými jsem řešila naše generační problémy, jachtaři, s nimiž jsem konzultovala technické otázky, ale hlavně zavedení filmaři, kteří mi drží palce,“ říká režisérka Šustková.

Do Větru: Promo video

Vladimír Polívka, Matyáš Řezníček, Jenovéfa Boková
Film Do Větru míří po finálním střihu do zvuku a shání finance na postprodukci. Přispět můžete na serveru Hithit, do konce crowdfundingu na to máte ještě týden. K tématu shánění peněz na režijní debut Šustková dovává: „Pro začínajícího tvůrce je těžké sehnat finance, takže jsme se museli srovnat i s omezeným rozpočtem. Naštěstí moře, vítr a slunce jsou i dnes zadarmo. Šli jsme do natáčení srdcem a doufáme, že výsledkem bude film, se kterým budeme spokojeni, bude mít úspěch na festivalech a hlavně u diváků.“
Do větru
Do větru | dovetru.com
Premiéra dramatu Do Větru je naplánována na 5. duben příštího roku. Do kin jej uvede distribuční společnost A-Company Czech.