US tržby: Proti králi hororu jsou podfukáři i herní fenomén krátcí

US tržby: Proti králi hororu jsou podfukáři i herní fenomén krátcí
Warcraft: První střet je rozhodně látkou, která by měla drtit žebříčky návštěvnosti. Ve většině světa se tak děje, v domácí Americe - kde základna fanoušků rozhodně není nejmenší - se ale filmu nedaří. První víkend, po masivní reklamní kampani, si film odnesl chabých 24 milionů dolarů. Což je výrazně horší start, než jaký se povedl propadákům Green Latnern (startovné za 53 milionů), John Carter (30 milionů) nebo Země zítřka (33 milionů).
Za jiných okolností by studio bylo vyloženě v háji. Jenže Warcraft táhne ve světě. A to hodně. Celosvětově již má film 304 milionů, přičemž téměř polovina přitekla jen z Číny, která si upevňuje pozici filmové velmoci. Studia sice mají z tamních kin menší procenta, pořád jde ale o úspěch. Warcraft by měl s přehledem dát půl miliardy celosvětově. Možná zamíří i výš. Ironií je, že doma stěží dosáhne na stovku (spíše se zastaví někde kolem šedesátky). Co to pro sérii znamená? Pokračování bude, ale blíží se doba, kdy americký trh nebude prioritou. Tahle situace tu není poprvé, prvně je ale o opravdu dramatický rozdíl. Bude zajímavé sledovat, jak vysoko se čísla u filmového Warcraftu zastaví a jak se na dvojce promítne to, že v USA film propadl.
První místo patřilo o víkendu V zajetí démonů 2. Režisér James Wan snímkem potvrdil svou suverenitu v hororovém žánru. Pokračování otevřelo za 40 milionů dolarů (tedy prakticky za stejnou částku jako první díl) a celosvětově má vyděláno 90. Rozpočet je 40, takže u Warnerů můžou již nyní slavit. Zklamáním je naopak start na třetím místě, kde debutovali Podfukáři 2. Jednička měla opening za 29 milionů dolarů a z filmu se stala trvalka. Dvojka startuje za 22 a má podstatně vlažnější ohlasy. Z plánované trojky tak možná - podobně jako u akčně-komediální série RED - sejde.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.