Zemřel herec Christopher Lee, představitel Drákuly, Sherlocka Holmese, Sarumana a hraběte Dooku

Zemřel herec Christopher Lee, představitel Drákuly, Sherlocka Holmese, Sarumana a hraběte Dooku
"Nikdy nemůžete být pořádným hercem bez dobrých instinktů."
Známý herec, který se proslavil ve filmech Hrabě Dracula, Rituál, Pán prstenů či sáze Star Wars, zemřel v neděli ráno v nemocnici Chelsea and Westminster v Londýně. Podle neověřených zdrojů byl Sir Christopher Lee hospitalizován s dýchacími problémy a srdečním selháním, jemuž podlehl.
Zpráva byla pozdržena na žádost Leeovy manželky (byli spolu přes 50 let), která chtěla mít jistotu, že bude před médii informována celá rodina.
zemrel-herec-christopher-lee-predstavitel-drakuly-sherlocka-holmese-sarumana-a-hrabete-dooku
"Raději se dívám na starší filmy. Dnešní hvězdy, alespoň podle mě, se s těmi původními nemohou srovnávat. Myslím, že poslední takovou hvězdou byla Bette Davis. Kdo by se ale podle mě mohl stát velikánem a koho obdivuji, to je Johnny Depp. Má v sobě prvky, které jiní herci nemají."
Lee byl známý především jako herec, angažoval se ale například i v hudbě. V roce 2013, kdy mu bylo 91 let, vydal své (tehdy již druhé) metalové album! Jmenovalo se Charlemagne: The Omens of Death a stylem navazovalo na předešlou desku Charlemagne: By The Sword And The Cross.
Lee se narodil jako Christopher Frank Carandini Lee 27. května 1922 v Belgravii, v okrese centrálního Londýna v Anglii. Jeho otec Geoffrey Trollopa Lee byl podplukovník britského armádního pluku a jeho matkou byla hraběnka Estelle Maria (rozená Carandini di Sarzano). S herectvím koketoval již na škole, po vypuknutí 2. světové války se ale vydal jiným směrem - připojil se k britské armádní organizaci zvané Home Guard. Později prošel RAF (Královské vojenské letectvo), Britskou tajnou službou, účastnil se bojů v Jižní Africe, byl členem Special Operations Executive (špionážní a záškodnická jednotka britské armády) a Long Range Desert Patrol (útočná jednotka britské armády). V roce 1946 odešel z RAF jako poručík letectva.
zemrel-herec-christopher-lee-predstavitel-drakuly-sherlocka-holmese-sarumana-a-hrabete-dooku-1
"Pro roli Frankensteinova monstra jsem se hodil kvůli své výšce. Ironií je, že právě ta mě během předchozích deseti let stála řadu rolí. Mnoho britských hvězd odmítalo hrát se mnou, protože kdykoli jsem byl někde poblíž nich, byl jsem automaticky vždy nejvyšší muž v místnosti."
Po návratu do Londýna se na radu svého bratrance vydal na dráhu herce. Počátky se nesly v nevýznamných a malých rolích. Zlom nastal až v roce 1957, kdy si zahrál monstrum Frankensteina ve filmu The Curse of Frankenstein. O rok později přišla legendární role Hraběte Dráculy, kterou si několikrát zopakoval. Za svou kariéru měl možnost ztvárnit bezpočet barvitých (kladných i záporných) postav a je zřejmě jediným hercem, který si zahrál nejen postavu Sherlocka Holmese (Sherlock Holmes a náhrdelník smrti / 1962, Sherlock Holmes a pekelný stroj / 1991, Případ od Viktoriiných vodopádů / 1992), ale i jeho bratra Mycrofta (Soukromý život Sherlocka Holmese / 1970).
Jako záporák se též nesmazatelně zapsal do bondovského universa v roce 1974, kdy si zahrál Francisca Scaramangu ve filmu Muž se zlatou zbraní.
zemrel-herec-christopher-lee-predstavitel-drakuly-sherlocka-holmese-sarumana-a-hrabete-dooku-2
Ve Francii v roce 1973 byl Leeovi udělen odznak důstojníka Řádu umění a literatury. V roce 2001 získal medaili britského impéria a stal se komandérem Řádu britského impéria. O osm let později byl jmenován rytířem Řádu britského impéria. V roce 2008 ho mohli osobně poznat i čeští fanoušci - zúčastnil se 43. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.
"Nesnáším nicnedělání. Jak říkával můj drahý přítel Boris Karloff, až zemřu, chci, aby to bylo s botami na nohou."