Frankensteinova kletba

70%
Frankensteinova kletba
V malé švýcarské vesnici pracuje bezohledný vědec baron Victor Frankenstein na podivných experimentech. Společně s asistentem Paulem Krempem se mu zdaří přivést k životu utopeného psa. To ovšem jeho ctižádost uspokojit nemůže: hodlá totiž, podobně jako Pánbůh, stvořit z mrtvé hmoty člověka. Odřízne ze šibenice mrtvolu pověšeného lapky, amputuje jí hlavu a chybějící orgány si obstará z márnice. Jediný problém má s novým mozkem – to však vyřeší tím , že si ho „vypůjčí“ od svého kolegy profesora Bernsteina. Při zpočátku neúspěšných pokusech o oživení monstra pomůže příroda: silný blesk přivede kreaturu k životu. Šílený vědec nejdříve využívá stvoření pro vykonávání špinavé práce, když se však monstrum oboří i na jeho snoubenku, začíná tušit, že se mu situace vymyká z rukou…



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Volné převyprávění slavného příběhu podle románu ´Frankenstein´ od autorky Mary Shelley, které započalo zajímavou sérii. Pro filmové studio Hammer Film Production se jednalo dokonce i pro první barevný film. Protože se tedy jedná o volné převyprávění, příběh je od toho známého zcela odlišný. Na zajímavosti to však nic nemění. Máme tady nějakého barona s tváří Petera Cushinga, který se takřka až fanaticky vrhá do snahy oživit mrtvou bytost. A samozřejmě pro to neváhá udělat cokoliv. Jak je známo, povede se. Maska onoho tvora je tak povedená, že nelze poznat, že se za ní skrývá Christopher Lee. Pro něj vcelku malá role, ale svým výkonem ukázal, že skutečně není malých rolí. Charakter oživlého tvora nepatřil mezi jednoduchou záležitost. Pohyby nemotorného dítěte, překvapený i zlý výraz, touha ničit a zabíjet. Na malou roli skutečně více než dost. Interiéry na dnešní dobu připadají levně, ale tu správnou atmosféru vyvolávají. i když lecjaké děsivosti se již nedočkáme. Snímek má spíše zábavný charakter hororového žánru, kde se dějová linka nevšímá ani tak ono monstra, jako hlavně barona, který svůj příběh vypráví knězi, který ho přišel navštívit do vězení. To znamená, že celý koncept je veden jako retrospektiva, do kterého jsou svým způsobem zatažení i samotní diváci. Může být jeho příběh tak uvěřitelný, že by ho to osvobodilo? Hororová klasika z padesátých let, která stále potěší a dokáže přinést filmový zážitek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Poněkud zjednodušené, ale jako efektivní horor to nepochybně funguje. Maska monstra se podle mě povedla, ne že ne. Škoda, že zůstal film u povrchní báchorky, možnosti byly větší.

Dodatečné informace

Původní název:
The Curse of Frankenstein (více)
  • Velká Británie Frankensteinova kletba
  • Velká Británie The Curse of Frankenstein
  • Velká Británie A Maldição de Frankenstein
  • Velká Británie Frankensteini needus
  • Velká Británie Frankensteinin kirous
  • Velká Británie Frankenstein s'est échappé!
  • Velká Británie Frankensteins Fluch
  • Velká Británie Frankensteins förbannelse
  • Velká Británie I maska tou Frankenstein
  • Velká Británie La maldición de Frankenstein
  • Velká Británie La maschera di Frankenstein
  • Velká Británie Przeklenstwo Frankensteina
Země původu:
Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Frankensteinova kletba