Finále Plzeň uctí Miroslava Ondříčka, Věru Plívovou-Šimkovou a Juraje Herze, který se stane předsedou poroty

Finále Plzeň uctí Miroslava Ondříčka, Věru Plívovou-Šimkovou a Juraje Herze, který se stane předsedou poroty
Miroslav Ondříček.
Miroslav Ondříček se v zahraničí etabloval nejen jako dvorní kameraman
Miroslav Ondříček
Miroslav Ondříček.
režiséra Miloše Formana, ale svým originálním viděním a talentem inspiroval i řadu britských a amerických režisérů. “Miroslava Ondříčka představíme právě jako světového neformanovského kameramana,” říká výkonná ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. Žijící legendě českého (a vlastně i světového) filmu bude věnována sekce Lucky Man Miroslav Ondříček.
Juraj Herz, Stanislav Milota
Stanislav Milota a Juraj Herz | © Cinemart
Dalším neopomenutelným filmařem, kterému vzdá hold letošní ročník festivalu Finále Plzeň, bude Juraj Herz. “Všichni jistě znají legendární snímek Spalovač mrtvol, mrazivé pohádky Panna a netvor či Deváté srdce. Opomenout ve výčtu režisérových děl nelze ani kongeniální spolupráci s Ivou Janžurovou na filmech Morgiana a Petrolejové lampy,” připomíná Eva Veruňková Košařová.
Jan Kreidl, Milan Padalík
Krakonoš a lyžníci, jeden z mnoha filmů pro děti od Věry Plívové-Šimkové.
”Díky Věře Plívové-Šimkové bylo Československo považováno za nekorunovaného krále dětského filmu. A právě díky ní se před kamerou objevily osobnosti jako Jan Kraus, Yvetta Kornová, Zuzana Bydžovská, Marek Vašut, Miroslav Vladyka nebo Lenka Vlasáková. Jeden večer tak bude patřit této legendární dámě, která svou prací dokázala, že dětské snímky nelze opomíjet a mohou se bez jakýchkoliv pochybností zařadit po bok "dospělých" filmů,” uzavírá Eva Veruňková Košařová.
finale-plzen-ucti-miroslava-ondricka-veru-plivovou-simkovou-a-juraje-herze-ktery-se-stane-predsedou-poroty-1
Z loňského ročníku Finále Plzeň.
Filmový festival Finále Plzeň připravil pro nadcházející 27. ročník několik zásadních změn: o hlavní cenu Zlatého ledňáčka budou moci kromě českých celovečerních hraných a animovaných i dokumentárních filmů nově soutěžit i slovenské snímky. Program dále obohatí úplně nová soutěž českých a slovenských televizních formátů. Festival opět nabídne kompletní českou filmovou hranou produkci za rok uplynulý od dubna 2013 do dubna 2014, výběr toho nejlepšího a nejzajímavějšího z dokumentů roku 2013 a 2014, unikáty z archivů, které jinde nejsou k vidění, retrospektivy či pocty významným osobnostem.
finale-plzen-ucti-miroslava-ondricka-veru-plivovou-simkovou-a-juraje-herze-ktery-se-stane-predsedou-poroty
V Plzni se předávají Zlatí ledňáčci.
Díky tomu, že o hlavních cenách ve všech třech soutěžích o Zlatého ledňáčka rozhoduje mezinárodní poroty, nabízí Finále Plzeň pohled na český a nově i slovenský film zahraničníma očima. Diváci se také mohou těšit na besedy s mnoha tuzemskými filmovými osobnostmi, autorská čtení nebo projekce krátkých filmů. Pro zahraniční a domácí profesionály budou určeny Industry Days i vydání Industry Guide.
Více informací naleznete na stránkách festivalu.