Na Berlinale míří Kryštof Hádek a sedm českých filmů

Na Berlinale míří Kryštof Hádek a sedm českých filmů
na-berlinale-miri-krystof-hadek-a-sedm-ceskych-filmu-2
Kryštof Hádek byl mezi desítku "hvězd zítřka" vybrán odbornou porotou, v níž tentokrát seděla i Anna Geislerová, která si pozici Shooting Star sama vyzkoušela před šesti lety. Setkání s novináři i význačnými producenty by synovi dokumentaristky Jany Hádkové mělo pomoct nastartovat evropskou kariéru, což se v jeho případě už víceméně povedlo. Herec, který byl dvakrát nominován na Českého lva díky výkonům ve filmech Tmavomodrý svět a 3 sezóny v pekle, se totiž objevil už v celé řadě zahraničních projektů, hrál mj. ve španělském filmu Cosmos (2007), americkém A Son´s War (2008), švédském Flickan (2009) či irském seriálu Raw (2008-2010). 
Po loňské účasti snímku Kdopak by se vlka bál v sekci pro děti a mládež se letos do jedné ze sekcí probojovala novinka tandemu Jarchovský-Hřebejk Kawasakiho růže. Drama morálky dostalo dokonce to privilegium ceněnou sekci Panorama zahájit. "Vůbec nevím, co nás čeká, na Berlinale jsem nikdy nebyl," říká režisér Jan Hřebejk. Dodejme, že za posledních dvacet let se do hlavní soutěže berlínského festivalu dokázal dostat jen Jiří Menzel - v roce 1990 vyhrál se Skřivánky na niti, před třemi lety se musel spokojit "jen" s cenou FIPRESCI pro snímek Obsluhoval jsem anglického krále.
Na koprodukčním trhu bude hledat potenciální partnery chystaná novinka režisérky Miry Fornay Můj pes, killer, v rámci Evropského filmového trhu pak budou promítnuty hrané snímky Kawasakiho růže, ProtektorNestyda, Lištičky, Peklo s princeznou a Dvojka a dokument Miloš Forman: Co tě nezabije....
Česká kinematografie se na Berlinale už poosmé prezentuje pod hlavičkou Českého filmového centra, které spolupracuje i s Barrandov Studiem, mezinárodním festivalem pro děti a mládež ve Zlíně a karlovarským festivalem.

Související osoby


Související tituly