Vítěze přehlídky Be2Can dnes můžete vidět v kině. Jak se dostat k dalším festivalovým snímkům?

Vítěze přehlídky Be2Can dnes můžete vidět v kině. Jak se dostat k dalším festivalovým snímkům?
Poslední střih | Film Europe
Hlavní část přehlídky Be2Can nabízející ty nejzajímavější snímky z festivalů v Cannes, Benátkách a Berlíně pro letošek skončila. „Devátý ročník Be2Can přinesl rekordní počet 21 premiér ve 34 kinech po celé České republice. V mnoha stále probíhá až do konce měsíce a od 18. října přebere štafetu Slovensko, kde Be2Can proběhne ve 32 kinech,“ sdělil Dominik Hronec, kreativní ředitel společnosti Film Europe, jež přehlídku pořádá.

Přijďte do kina na vítězný film

Na našem webu mohli filmoví fanoušci a fanynky hlasovat o nejlepší film z letošní nadmíru bohaté nabídky. Nakonec těsně zvítězila francouzská komedie Poslední střih, velmi svérázně vyprávějící o zombie apokalypse během natáčení béčkového hororu. Mnoho hlasů obdrželo i citlivé španělské drama Alcarràs, vítěz letošního ročníku Berlinale. S větším odstupem si publikum oblíbilo i trpělivé indonéské drama Předtím, nyní a poté či koprodukční thriller Svatý pavouk.
Bérénice Bejo, Matilda Anna Ingrid Lutz
Poslední střih | Pan Distribution
Vítězný snímek, tedy Poslední střih, navíc můžete vidět dnes večer od 19 hodin v pražském kině Edison Filmhub, kde probíhala i hlavní část přehlídky Be2Can. Stačí vyplnit tento formulář a mít v naší databázi ohodnocených alespoň pět titulů za poslední měsíc. Film uvede Martin Svoboda z redakce Kinoboxu a po projekci budete moci diskutovat s odborníkem na horory, brak a vše pokleslé Antonínem Tesařem.

Debaty s hosty i odborníky

Letošní ročník přehlídky navštívili též dva zahraniční hosté. Herec Mehdi Bajestani ztvárnil ve snímku Svatý pavouk postavu sériového vraha a herečka Lilian Grasmug zase musela v komedii Krvavé pomeranče do značné míry pracovat bez scénáře. Specifikám těchto rolí se věnovaly proběhlé Q&A v kinech Lucerna, Atlas a Edison Filmhub a součástí festivalového dění byly i další debaty. Velkou pozornost vzbudila kupříkladu diskuze o ilegálních interrupcích v souvislosti s dramatem Událost, jíž se vedle filmové historičky Šárky Gmiterkové účastnila i lidskoprávní aktivistka Karolína Žánová a filmová publicistka Tereza Domínová.
V rámci přehlídky se též promítlo pásmo pěti krátkých filmů od studujících FAMU, které se v poslední době rovněž ocitly v evropském festivalovém víru. Pravidelné cykly jako Mentální hygiena s Alešem Stuchlým či Východní přísliby s Kamilou Dolotinou představily filmy Neuvěřitelné, ale pravdivé nebo R.M.N., a to samozřejmě včetně debat s hosty. Asociace režisérů, scenáristů a dramaturgů zase promítla křehké drama o dospívání Blízko, následně se debatovalo s režiséry Tomaszem Wińskim a Markem Čermákem. Během festivalového týdne tedy rozhodně nebyla nouze nejen o strhující filmy, ale i o podnětná povídání s odborníky a odbornicemi.
Krvavé pomeranče
Krvavé pomeranče | Rectangle productions

Festivalová budoucnost

I když se vám možná v době konání přehlídky nepodařilo vidět vše, co byste chtěli, brzy bude příležitost to dohnat. „Diváci, kteří nestihli filmy v době Be2Can, nemusí zoufat. Letošní kompletní line-up se postupně díky Film Europe dostane nejprve do kinodistribuce, potom na VOD platformu Edisonline a následně na televizní kanály Film Europe a Film Europe+,“ přiblížil Hronec řadu možností, jak si i v dalších měsících užívat hity z těch nejprestižnějších evropských přehlídek.
Další ocenění navíc rozdala porota složená ze studentů FAMU a Filmové vědy pražské Filozofické fakulty. Mladé talenty za nejlepší snímek označily drama Událost, Cenu porotu získal Svatý pavouk režiséra Aliho Abbasiho. V obou snímcích se navíc dočkaly ocenění jejich hlavní herecké tváře čili Anna-Maria Vartolomei (Událost) a Mehdi Bajestani (Svatý pavouk). Tarik Saleh byl zase chválen za scénář Chlapce z nebe, Kamila Andini za režii dramatu Předtím, nyní a poté a zvláštního uznání se dočkal i zmíněný Poslední střih. Vítězný film Událost navíc ještě před distribuční premiérou bude možné vidět 20. října od 19 hodin.
„Naše festivalové centrum Edison Filmhub bude i nadále pokračovat v prezentaci festivalových filmů, kterým bude dávat kontext v rámci úvodů a diskuzí. Už teď se diváci mohou těšit na sesterský pořad Be2Can – Scandi. Přehlídka současných severských filmů proběhne od 18. do 25. ledna 2023,“ láká Dominik Hronec filmové fanoušky a fanynky na další akce.

Kinolog: Marilyn Monroe týraná po své smrti. A s ní na Netflixu šíleným filmem i publikum

Snímek Blonde má dlouhých 160 minut. Většina diváků a divaček ho prý vypíná po 10 až 20 minutách. Je opravdu tak hrozný? To, že vadí „běžnému publiku“, se dalo předpokládat. Proč ho ale odmítají i ti náročnější a kultivovanější?