Jižní Korea má svou Brutální Nikitu: Ok-bin Kim a dynamické filmy

Jižní Korea má svou Brutální Nikitu: Ok-bin Kim a dynamické filmy
Na své si přijdou milovníci akčního žánru, historických výpravných děl nebo artových podívaných. Zcela zdarma bude souběžně s Filmasií probíhat přehlídka hongkongské kinematografie. 

Jihokorejský kandidát na Oscara přijíždí do Prahy!
Kang-ho Song
Taxikář ze Soulu | Filmasia 2017
Filmasii zahájí ve středu 6. prosince. Na programu bude letošní nejvýdělečnější film z Jiží Koreje Taxikář ze Soulu (2017). Na motivy skutečných událostí vypráví o cestě taxikáře a německého reportéra, kteří se zapletou do studentského povstání a následného masakru civilistů v Kwangdžu, k němuž skutečně došlo v květnu roku 1980. Snímek uchvátil jihokorejské publikum a bude reprezentovat zemi vzniku v kategorii Nejlepší cizojazyčný film na letošních Oscarech.
Pevnost
Pevnost
Silnějším povahám je věnován program ve čtvrtek 7. prosince, kdy kino Lucerna promítne historické drama Pevnost (2017) o čchingské invazi, kde se hlavní role ujal Byung-hun Lee, známý z hollywoodských velkofilmů G.I. Joe (2009) nebo Sedm statečných (2016). Sériový vrah se ukáže jako V.I.P. (2017)v režii Hoon-jung Parka, který se již na Filmasii představil svým scenáristickým debutem Viděl jsem ďábla (2010).
Nelítostná
Páteční večer 8. prosince bude patřit Nelítostné(2017) nájemné vražedkyni, která měla mezinárodní premiéru v půlnoční sekci festivalu v Cannes a je asijskou obdobou Brutální Nikity nebo "Nevěsty" Quentina Tarantina. Kouzlo jihofrancouzského města Cannes a světoznámý festival představí v sobotu 9. prosince známý režisér Sang-soo Hong ve snímku Claiřin fotoaparát (2017). V něm si zahrála herecká hvězda Francie Isabelle Huppert (Pianistka, 8 žen, Elle).
3737792d
Útěk z Hašimy
Korejskou část festivalu pořadatelé zakončí vizuálně velkolepým Útěkem z Hašimy (2017). Příběh o útěku Japonci vykořisťovaných korejských horníků navštívil v první den uvedení v jeho domovině rekordní milion diváků. Nemalý podíl na tom má smysl pro špičkovou akci režiséra Seung-wan Ryooa a ansámbl největších korejských hereckých hvězd současnosti.
20 let hongkongské kinematografie v 10 různorodých filmech
Chrabří bojovníci
Chrabří bojovníci
Při příležitosti oslav 20 let hongkongské kinematografie od předání bývalé kolonie Číně přivítá Filmasia světové hosty, kteří se navíc postarají o bohatý doprovodný program. RežiséřiChi-kin Kwok a Clement Cheng přivezouChrabré bojovníky (2010) a spolu s představitelem hlavní role Teddym Robinem Kwanem snímek také uvedou. Jejich novinka je vzrušující poctou hongkongským bojovým filmům z 60. a 70. let. Zájemci se mohou těšit také na masterclass s autory; proběhne v pátek 8. prosince.
i-jizni-korea-ma-svou-brutalni-nikitu-seznamte-se-s-nejzajimavejsimi-asijskymi-filmy
V druhé polovině festivalu proběhne na FAMU seminář o hongkongském filmu pod taktovkou světové kapacity na asijskou kinematografii, filmového kritika a výkonného ředitele Hongkongského filmového festivaluRogera Garcii. Závěrečný snímek Made in Hong Kong (1997) doplní v kině Ponrepo masterclass producenta filmu Daniela Yu.
Kromě již avizované pocty akčním hongkongským titulům Chrabří bojovníci a Made in Hong Kong se v rámci speciální sekce Hvězdy Hongkongu, na kterou mají všichni diváci vstup zdarma, představí dalších osm snímků hongkongské produkce.
V sobotu 9. prosince bude v pražském kině Ponrepo uvedena Volavka (2002), jeden z nejvýdělečnějších hongkongských filmů všech dob. Za předlohu si ji vybral Martin Scorsese pro oscarovou Skrytou identitu (2006). Své Bdělé sny v Praze osobně uvede režisér a populární čínský zpěvák Teddy Robin Kwan. Večer uzavře Policejní hlídka PTU(2003) od mistra stylových thrillerů Johnnieho Toa .
Velmistr
Velmistr
Neděli 10. prosince odlehčí V prázdném slunci (2008), chytrý, zábavný a nazlobený příběh o dospívání studentů, kteří se připravují na maturitní zkoušku. Následně dostane prostor mistr melancholických romancí a výtvarně strhujících obrazů Kar Wai Wonga se svým nejnovějším snímkem Velmistr(2013).
Další podrobnosti o Filmasii včetně kompletního programu najdete zde.