Tržby v českých kinech: Třem bratrům dochází dech. Sin City se vrací po devíti letech.

Tržby v českých kinech: Třem bratrům dochází dech. Sin City se vrací po devíti letech.
O víkendu jsme zaznamenali jeden z posledních záchvěvů léta, takže se pokles zájmu o kinozábavu dal čekat. Tři bratři (2014) vládli i tentokrát, pokles tržeb a návštěvnosti je nicméně markantní, činí totiž 60 procent.
Zdeněk Piškula, Tomáš Klus, Vojtěch Dyk, Jiří Lábus
Tři bratři | Bioscop
O čtvrtém víkendu od nasazení vidělo Tři bratry 21.194 diváků, kteří za film zaplatili 2.57 milionu korun. Suma sumárum: 373.148 návštěvníků kin a tržby v hodnotě 47 milionů korun. Snímek Jak vycvičit draka 2 (2014, 382.324 diváků, 51 milionů korun) bude brzy sesazen z trůnu, který patří nejúspěšnějšímu filmu tuzemských kin za letošní rok.
Eva Green
Eva Green | Dimension Films
Snímek Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil v USA propadl. U nás je po premiérovém víkendu druhý. Na pokračování kultovní komiksové adaptace přišlo 13.496 diváků, tržby činily téměř 2 miliony korun. Přestože pokračování neoplývá kvalitami a originalitou jedničky, své fanoušky si našlo. Kult je kult.
Fakjů pane učiteli
Třetí příčka patří německé komedii Fakjů pane učiteli, která oproti minulému víkendu zaznamenala propad o 49 procent. S komedií ze školního prostředí, tedy s žánrem, jemuž kralují Spojené státy, se distributor nemohl vytasit v příhodnější dobu. Druhý víkend v kinech: 11.373 diváků a tržby 1.48 milionu korun.
Želvy Ninja
Želvy Ninja (2014) | Paramount Pictures
Další snímky žebříčku už nedosáhly ani na milion. Želvy Ninja na čtvrtém místě utržily 800 tisíc korun při návštěvnosti 5.271 diváků. U nás není o resuscitaci devadesátek zájem, v USA nicméně želváci řádí velmi slušně.
Miroslav Zikmund, Jiří Hanzelka
| Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, autor: Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund
Český dokumentární film Století Miroslava Zikmunda (2014) obsadil o premiérovém víkendu 13. místo žebříčku. Na snímek o jedinečném 95 letém cestovateli a pamětníkovi přišlo 2.302 diváků, kteří v pokladnách kin nechali 265 tisíc korun. Je to jen o chlup méně než kolik vybojovali třetí Postradatelní. Ti jsou na žebříčku jen o stupínek výš. V celkovém součtu tržeb je trumfla i Díra u Hanušovic (2014).
Ondřej Trojan, Simona Babčáková
Ivan Trojan a Simona Babčáková v "Díře u Hanušovic"
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.