Tržby v českých kinech: Druhý Hobit divákům šmakuje. O premiérovém víkendu na něj přišlo přes 200 tisíc fanoušků!

Tržby v českých kinech: Druhý Hobit divákům šmakuje. O premiérovém víkendu na něj přišlo přes 200 tisíc fanoušků!
A pak, že to nejde. Druhý díl fantasy adaptace Hobit: Šmakova dračí poušť zaujal o premiérovém víkendu přes 200 tisíc diváků. Ti nechali v pokladnách 146 kin téměř 31 milionů korun. Když se sejde silný distributor, režisér a filmová látka, je vyhráno. Kampaň podpořily i všemožné soutěže, projekce v nejmodernějších obrazových a zvukových formátech, srazy kostýmovaných fanoušků.
Hobit: Šmakova dračí poušť
Hobit: Šmakova dračí poušť. | Warner Bros.
Když si srovnáme úspěch loňského prvního Hobita: Neočekávané cesty (2012) s letošním druhým dílem, vychází z toho "Šmak"  o trochu lépe. Neočekávaná cesta totiž o premiérovém víkendu utržila "pouhých" 28 milionů a vidělo ji 186 tisíc diváků. S tím, že byla nasazena do 135 kin. Ve světě je tomu nicméně naopak, na první díl dvojka - co se tržeb týče - nestačila. 
f68a1fc1
Disneyovka Ledová království skončila druhá, za Hobitem. Tedy žádná ostuda.
A co dále na předních místech žebříčku? Tematický animák Ledové království (2013) studia Disney ovládl druhou příčku. Zájem opadl o víc než 50%. Na film přišlo o třetím víkendu od nasazení 13.345 diváků, na pokladnách zaplatili 1.8 milionu korun.
Vica Kerekes
V Křídlech Vánoc si zahrála Vica Kerekes. Aktuálně 3. místo žebříčku tuzemských tržeb. | če
Třetí místo patří Křídlům Vánoc (2013). Ta se poměrně sympaticky drží mezi nejžádanějšími filmy žebříčku už pátý týden. O víkendu přišlo na novinku Karin Babinské 9.948 fanoušků tuzemského filmu. Za projekce zaplatili 1.38 milionu korun. Snímek s Vicou Kerekes a Richajdem Krajčem v hlavních rolích je - co se celkových čísel týče - poměrně úspěšný. Za 5 týdnů utržil přes 25 milionů korun, když na něj přišlo 188 tisíc diváků.
Josef Abrhám
Přijde letos Ježíšek? aktuálně na čtvrtém místě žebříčku. | Bioscop
A teď už jsou tu snímky s tržbami pod hranicí milionu korun. Na čtvrté místě skončil další český film s vánoční tematikou. Přijde letos Ježíšek? (2013) ptají se tvůrci v romantické komedii, která se ale vážně nepovedla. 847 tisíc korun na tržbách a pouhých 6.313 diváků v kinosálech je toho důkazem. Vznikl tak další film, kde si zahráli velmi dobří herci (Josef Abrhám, Libuše Šafránková a další), ale s výsledkem neměli možnost nic moc k lepšímu udělat. Vánoce v názvu ale udělaly své, čtvrté místo berme u tohoto snímku jako úspěch.
Mezi pěticí nejúspěšnějších se stále drží druhý díl Hunger Games: Vražedná
Liam Hemsworth
Hunger Games: Vražedná pomsta na pátém místě.
pomsta (2013). Už to není tolik o zabíjení, tvůrci si dali více záležet na budování tíživé atmosféry. Možná i proto na film nechodí jen teenageři. Snímek o čtvrtém víkendu přitáhl do kin 4.134 fanoušků a 579 tisíc korun. Úspěch jako ve světě čekat nemůžeme, ale i tak jsou celková čísla 16.5 milionu korun na tržbách a 129 tisíc platících diváků dobrým výsledkem.
Dobrý řidič Smetana
Opět se mezi 20 nejžádanějších filmů žebříčku nedostal jeden český. Tentokrát to padlo na Dobrého řidiče Smetanu (2013), cynický dokument tvůrčího tandemu Remunda-Klusák. Z jejich snímku se o české politice, policii, médiích a "obyčejném" člověku dozvíte více než třeba z hitu Příběh kmotra (2013). Chybí tomu ale barvitější kabát, reklama a kratší stopáž. Každopádně palec nahoru za silného-odvážného distributora, který se snímek, původně určený pro televizi, rozhodl nasadit do kin. S prodělkem, samozřejmě.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.