US tržby: Chodí se na Djanga, Hobita, Bídníky a Texaský masakr vybavený 3D

US tržby: Chodí se na Djanga, Hobita, Bídníky a Texaský masakr vybavený 3D
Nespoutaný Django
Samozřejmě ne všechno je tak růžové. Minulý rok se kupříkladu vůbec nedařilo v amerických kinech hororům a romantickým komediím (na druhou stranu, oba žánry v rámci kvality nijak neexcelovaly). O to překvapivější je vítěz prvního víkendu roku 2013. Nejvíce se chodilo na remake Texaský masakr 3D (2013), který se i přes nepříliš dobré recenze dokázal vyškrábat na první příčku se solidními 23 miliony. Není to žádná obří cifra, film byl ale nepochybně levný a snadno se zaplatí. Do dvou let můžeme čekat dvojku.
Christoph Waltz, Jamie Foxx
Nespoutaný Django
Na druhém místě se uvelebil Nespoutaný Django (2012), jímž si Quentin Tarantino znovu pojišťuje své místo v síni filmové slávy. Django na uvedení ve zbytku světa zatím čeká, díky čemuž má na kontě "jen" 106 milionů. Vše ale ze Států. Až se rozjede kampaň ve zbytku světa, nepochybně se snímek stane nejúspěšnější tarantinovkou vůbec (tuhle metu zatím drží Hanebný pancharti /2009/ s 321 miliony celosvětově). Na bronzové příčce Hobit (2012), který si o svátcích slušně vylepšil čísla a celosvětově má již nastřádáno krásných 824 milionů dolarů. Miliarda padne do dvou týdnů.
Zle si nevedou ani Bídníci (2012) na čtvrté pozici. Doma mají 106 milionů, celosvětově 170 a to stáli skromných 61. Sláva muzikálu neztrácí na lesku. Na čtvrtém místě komedie s Billym Crystalem Parental Guidance (2012), jejíž recenze jsou téměř odstrašující, ale i přesto již američtí diváci nechali v pokladnách kin 2x 25 milionový rozpočet. Na šestce Cruiseův Jack Reacher, jemuž také svátky prospěly. Celosvětových 120 mega už vypadá vedle 60 milionového rozpočtu o něco lépe a nepochybně ještě něco producentům do kapsy přistane. Nad pokračováním pořád krouží otazník, studio si ale může být minimálně jisté tím, že se Reacher dostane do zelených čísel.
Tom Cruise
Jack Reacher: Poslední výstřel
O Vánocích se slušně "zalepilo" i volné pokračování Zbouchnuté (2007) This is 40 (2012), které je tentokrát na sedmé pozici a svou silnou pozici pojistil osmý Lincoln (2012). Komu naopak ani volno nedokázalo pomoci, to je devátá komedie The Guilt Trip (2012) vyprávějící o tom, jak se matka se synkem na společný výlet vydali. Desítku uzavírá průměrně hodnocené drama Guse Van Santa Promised Land (2012), v němž by se Matt Damon coby prodejce zemního plynu rád prosadil v jednom malém městečku.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.