US tržby: Expendables stále na špici, pomalu jim ale dochází dech

US tržby: Expendables stále na špici, pomalu jim ale dochází dech
Norman a duchové (2012)
První zůstali Expendables: Postradatelní 2 (2012), ale jde o Pyrrhovo vítězství. Akční legendy od minule nejvíce zchudli (o 52%), díky čemuž po dvou týdnech čítají na domácích tržbách 52 milionů. Není to nejhorší, ale vzhledem k vyšlapané cestičce prvním dílem a větší kadenci hvězd se přeci jen nabízeli větší cifry. Celosvětově mají druzí Postradatelní 74, v řadě destinací nicméně na premiéru teprve čekají. Druhý je Bourneův odkaz (2012), který ne a ne se pořádně rozjet. 113 milionů celosvětově není po téměř měsíci promítání žádné terno a 125 milionový rozpočet díky tomu vypadá čím dál hrozivěji. Pětka s největší pravděpodobností nebude.
Norman a duchové
Norman a duchové (2012)
Na třetí pozici se udržela famózně hodnocená pohádka Norman a duchové (2012). Ani nadšené ohlasy film nedokáží protlačit k pořádným cifrám. Holt na děti moc strašidelné a dospěláci na to sami v houfu nevyrazí (i když právě oni nejlépe docení řadu žánrových odkazů). Na čtyřce příměřeně úspěšná komedie The Campaing (2012), na páté pozici fenomenální Temný rytíř povstal (2012), jehož dělí od magické miliardy pouhých 59 milionů dolarů.
Na šestém místě přeslazené dramedy The Odd Life of Timothy Green (2012), které nezaujalo kritiky ani diváky. Na sedmém místě první nováček a to cyklistický akčňák (ne, nešálí vás zrak) Expresní zásilka (2012). Messenger Joseph Gordon-Levitt přožívá na svém kole slušně horké chvíle a David Koepp, který si po delší době střihl mimo scénáře i režii, prý odvedl více než solidní práci. Diváci si bohužel k filmu cestu nenašli a první víkend mu za jeho štaci napříč přeplněným New Yorkem nadělili pouhých 6 milionů dolarů. Je pravdou, že snímek stál pouhých 35 mega, takže v případě neúspěchu se nebudou konat žádné velké ztráty. Přesto je jednoznačná škoda, pokud se v kinech objeví inteligentní thriller a diváci ho přejdou bez povšimnutí (i výrazně blbější Muž na hraně / 2012 / měl startovné o dva miliony vyšší).
Joseph Gordon-Levitt
Expresní zásilka (2012)
Na osmičku se protlačil dokument 2016 Obama's America (2012), který se věnuje otázce „co se stane do roku 2016, pokud Obama znovu vyhraje volby?". Nepřekvapí, že jde o kontroverzní záležitost, což filmu o víkendu zajistilo 6 milionů. To samozřejmě v měřítku klasických hitů není žádná extracifra, tvůrci každého dokumentu, který se protlačí do TOP10, ale mohou slavit. Zaujali „běžného diváka“. Na devítce příájemné oživování „jiskry po letech“ v Druhé šanci (2012) a desítku tentokrát uzavírá Rková akční komedie Hit and Run (2012), v níž se jedné z vedlejších rolí ujal pařmen Bradley Cooper. Recenze se nesou v duchu průměru, pětimilionový začátek těžko ohromí. Vtip je v tom, že film stál pouhé dva miliony! (Cooper hrál zřejmě jen za jídlo a vodu). Takže tvůrci mají vyděláno. I tak se to dá dělat.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.