US tržby: Americe vládne černošská komedie, světu komiksoví Avengers

US tržby: Americe vládne černošská komedie, světu komiksoví Avengers
Chata v horách | Lionsgate
I druhý víkend se udržela na prvním místě s celkovými domácími tržbami 62 milionů dolarů. Vzhledem k tomu, že stála směšných 12, dá se očekávat, že se Tim Story (Holičství / 2002, Fantastická čtyřka / 2005) nějakou dobu mimo „své“ nepodívá. Černošský hitmaker Tyler Perry asi nemá radost. Aardmanovští Piráti (2012) startují na druhém místě s 11.6 miliony. Vzhledem k tomu, že jde o animovaný film a byl nasazen do široké distribuce, je výsledné číslo jednoznačným zklamáním. Chvíli se zřejmě snímek v žebříčku udrží, maximálně se ale vyšplhá na nějakých 40 milionů, což pořád nestačí na 55ti milionový rozpočet. Ze zbytku světa už nicméně přistálo do kasy 63 mega, takže studio tratit nebude. Jen ty dveře k americkému publiku se stále nedaří pořádně otevřít.
us-trzby-americe-vladnou-cernosi-svetu-avengers
Přežijí dlouhé zásnuby?
Třetí Hunger Games (2012) vytrvale dolují penízky z celého světa. Tento víkend pokořili hranici šest seti milionů dolarů, čímž se první díl plánované trilogie blíží v rámci tržeb úspěšnému Twilight. Čtvrtý Talisman (2012) pomalu ztrácí fanynky. Ani sympatický Zac Efron nemůže naplno zastínit špatné ohlasy, které se na film sesypaly. Výsledných 50 milionů celosvětově je ještě docela hezké číslo. Na pětce startuje Rková komedie The Five-Year Engagement (2012), v níž Jason Segel a Emily Blunt zažívají extra dlouhé zásnuby. Snímek nemá nejhorší ohlasy, ale zdá se, že diváci už o další drzé komedie ze stáje Judda Apatowa a jeho přátel nemají zájem. Openingových 11 milionů přesto nejspíš nebude pohroma. Film stál pouhých 30 milionů, díky čemuž se celosvětově nakonec bez problémů zaplatí.
Na šestce další nováček, akčňárna Jasona Stathama Safe (2012) s osmi a půl miliony. Přiznám se, že nechápu, jak to Statham dělá. Posledních šest let jsou všechny jeho filmy, kde hrál hlavní roli, ve ztrátě. Nechápejte mě špatně, nemyslím, že zaslouženě. Mám pro tohohle nabušence slabost a nejsem sám. Ale rozhodně nás není tolik, aby to plnilo sály a vrátilo rozpočty. Tak jak to sakra dělá, že má každý rok minimálně dva další akčňáky? Asi schopný agent. Nebo Statham vyhrožuje producentům. Faktem je, že Safe je (opět) v rámci hodnocený průměrným dítkem a (opět) jde o film, který na sebe v kinech nevydělá.
us-trzby-americe-vladnou-cernosi-svetu-avengers-1
Zastaví vás a nepřežijete.
Až na sedmé pozici startuje nadějný Havran (2012) s Johnem Cusackem. Kritiku si snímek bohužel nezískal a ani divácké reakce nejsou z nejlepších, čemuž debutových 7.8 milionů odpovídá. Škoda, v rámci námětu tu bylo zaděláno na výrazně lepší start. Do červených čísel ale Havran nakonec asi nepůjde, neboť stál střízlivých 26 milionů. Na osmé místo se propadl malý dokumentární hit Chimpanzee (2012). Na devítce tři pitomci v The Three Stooges (2012) a desítku tentokrát finišuje žánrová hříčka The Cabin in the Woods (2011).
Za zmínku ještě stojí dva blockbustery brázdící zbytek světa, kteří na svou premiéru v USA teprve čekají. Prvním je Bitevní loď (2012) (ta ve Státech startuje dokonce až za dva týdny!), jež si ve světě zatím dokázala utrhnout solidních 170 milionů. Druhým očekávaným hitem jsou Avengers (2012), jejichž počáteční světové tažení již studiu přineslo 218 milionů dolarů a několik rekordů.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.