Přehlížené pecky: Zběsilý útěk - nejlepší film Paula Walkera

Přehlížené pecky: Zběsilý útěk - nejlepší film Paula Walkera
| New Line Cinema
Karel Roden, Cameron Bright, Vera Farmiga, Paul Walker, Chazz Palminteri
Zběsilý útěk
O čem to je? O chlápkovi (Paul Walker), který se měl zbavit důležitého důkazu v podobě zbraně, ale místo toho si ho ukryl doma. Když pak jednoho dne pistoli odnese jeho kluk k sousedům, stane se nejhorší možná věc - sousedovic dítě postřelí svého tátu a následně s pistolí zmizí. Tím je odstartována jedna zběsilá noc, ve které svou roli hrají prostitutka, pasák, starostlivá matka, mafiáni, zkorumpovaný policajt, malé děti, pedofilové, špatné načasování, zimní stadion a Karel Roden.

Trailer:

5 důvodů, proč Zběsilý útěk vidět:
Paul Walker
| New Line Cinema
1. Paul Walker uměl být frajer! Když zrovna nehrál ve filmu bez trička a nesnažil se jako beach boy balit modelky, měl Paul Walker charisma na rozdávání. Ostatně i v posledních dílech série Rychle a zběsile měl slušný tah na branku. Opravdovým hereckým majstrštykem v jeho podání nicméně navždy zůstane Joey ze Zběsilého útěku, který doslova redefinuje postavu absolutního smolaře. Vedle něho i poslední skaut Joe Hallenback vypadá jako rozené štístko. Škoda, že v Hollywoodu nedopřáli Walkerovi za jeho kariéru víc podobných rolí. Tahle mu sedla přímo královsky.
Karel Roden, Chazz Palminteri
| New Line Cinema
2. Karel Roden je cool, i když hraje asi po stopadesáté Rusa. Roden hrozně rád hraje ve filmech, o kterých nikomu neřekne. Většina českých diváků tak zpravidla až „omylem“ narazí na jeho výkon v nějakém zahraničním filmu. Ve Zběsilém útěku si Roden vyfasoval dalšího Rusa, tentokrát s nadšením pro filmy Johna Waynea. A jakkoli je ta postava na hraně filmového klišé, Roden z ní ždímá maximum. O téhle roli MĚL mluvit.
Paul Walker
| New Line Cinema
3. Tepová frekvence na maximu. Režisér Wayne Kramer nikdy předtím ani potom nenatočil jiný akční film, což je jednoznačná škoda. Jeho režijní styl je totiž někde v té boží rovině, kterou operuje Guy Ritchie… akorát si to v rámci tempa vynásobte dvěma! Zběsilý útěk nenabízí nutně akční scény, je akčně pojátý celý. V tom filmu se pořád něco děje, i když si jen lidé povídají u večeře. A k tomu ty dokonale vybrané barevné filtry. Vizuální slast.
Vera Farmiga, Alex Neuberger
| New Line Cinema
4. Anděl pomsty. Dobrý film má mít minimálně jednu pasáž, kterou si divák bude navždy pamatovat. Ve Zběsilém útěku je jich hned několik (odkaz na reklamu „k nezaplacení“, puky na ledě, téměř každý výstup pološíleného pasáka). Jako ledovec nad nimi nicméně ční scéna, ve které musí hrdinova manželka čelit pedofilům. S hlavní linií ta pasáž, pravda, moc společného nemá. Jde ale o tak dokonale natočenou a vygradovanou scénu, že to tvůrcům rádi odpustíte. Geniální filmový moment.
Vera Farmiga, Paul Walker
| New Line Cinema
5. Vera Farmiga. S tím souvisí předchozí bod, neboť právě ona hraje Walkerovu manželku. Farmiga, v současné době propálená hity jako Zdrojový kód či V zajetí démonů, si ve Zběsilém útěku teprve získávala herecké ostruhy. A se svou rolí se vypořádala parádně. Pokud někdo nechápe, co „na herečce kdo vidí“, Zběsilý útěk mu dá jasnou odpověď.
John Noble, Arthur J. Nascarella
Klasická "tarantinovská" situace. | New Line Cinema
Zběsilý útěk je zkrátka povinná záležitost pro každého fanouška drsnější akce či frenetičtěji natočených filmů. V tomhle případě berte jako bonus fakt, že tohle nemá pitomý scénář a herci hrají jako o život. Za poctivých 90%.