Pouta dominovala Cenám české filmové kritiky

Pouta dominovala Cenám české filmové kritiky
Cenu za nejlepší režii přebírá z rukou režiséra Petra Weigla za svého nepřítomného syna Radima Ladislav Špaček
pouta-dominovala-cenam-ceske-filmove-kritiky-1
Cenu za nejlepší režii přebírá z rukou režiséra Petra Weigla za svého nepřítomného syna Radima Ladislav Špaček
Ladislav Špaček, který přebíral cenu za svého syna, k tomu řekl: "Je celkem symbolické, že za pár dnů to bude přesně dvanáct let, co jsem za syna přebíral Plyšového lva za nejhorší film roku. Tehdy byl taky na toulkách svou milovanou Indií a i tehdy to byla cena od kritiků. Jsem rád, že jste ho neodradili a že mohl dokázat, že v něm něco je."
Počátkem března se prý Radim na České lvy dostaví osobně. "Další předávání už bych totiž nemusel přežít," dodal s úsměvem bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla, který byl rovněž přítomen a předával cenu za nejlepší scénář. "Uvědomil jsem si, že by bylo dobře, abych byl s kritiky za dobře," pobavil sál Havel v narážce na fakt, že už za pár týdnů dorazí do kin jeho režijní debut Odcházení.
pouta-dominovala-cenam-ceske-filmove-kritiky-3
Slavnostní ceremoniál proběhl v pražském Divadle Archa
Specialitou večera byla kategorie Cena RWE za nejlepší objev roku. Všichni tři nominovaní totiž měli svého patrona, který ještě před vyhlášením vítěze přednesl chvalořeč, proč by měl zvítězit právě jeho chráněnec. Jeden z největších potlesků večera sklidil herec Bořivoj Navrátil, který navzdory svému zdravotnímu stavu přišel podpořit Ondřeje Malého. "Ondro, nic si nedělej z toho, že jsi v pětačtyřiceti objevem, paní Terezii Brzkovou objevili filmaři až v šedesáti a jakou pak udělala ještě kariéru," rozesmál přítomné Navrátil.
pouta-dominovala-cenam-ceske-filmove-kritiky-2
Z ceny za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli se radoval Karel Roden
Celému večeru jasně dominovala Pouta, proměnila pět ze sedmi nominací, takže ostatní filmy už jen paběrkovaly. Cenu za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli získala Simona Babčáková za svůj výkon v komedii Největší z Čechů, na ceremoniál ovšem nedorazila, neboť se jí nedávno narodila holčička. Velkou radost naopak neskrýval Karel Roden - ten se radoval díky výkonu v historickém dramatu Habermannův mlýn. O největší překvapení večera se ovšem postarala Kristýna Liška Boková (Občanský průkaz). Ačkoliv byla v konkurenci dalších nominovaných Elišky Balzerové (Ženy v pokušení) a Zuzany Čapkové (Mamas & Papas) považována za outsiderku, nakonec triumfovala právě ona.
pouta-dominovala-cenam-ceske-filmove-kritiky-4
Bývalý prezident Václav Havel předával cenu za nejlepší scénář
Zatímco kategorie nejlepší animovaný film letos nebyla vyhlášena, mezi dokumenty uspěl jeden z nejdrsnějších snímků režisérky Heleny Třeštíkové, portrét drogově závislé těhotné ženy Katka. Dokument se dokázal prosadit i v kategorii nejlepší hudba, oceněno bylo uskupení Midi lidi za práci na filmu Český mír.
Zatímco Ceny české filmové kritiky se letos udílely poprvé, Česká filmová a televizní akademie svoje nominace na tradiční České lvy oznámí 5. února, přičemž vítěze vyhlásí přesně o měsíc později, tedy 5. března 2011.
VÍTĚZOVÉ CEN ČESKÉ FILMOVÉ KRITIKY 2010:
NEJLEPŠÍ FILM
Pouta – producent Bionaut Films, režie Radim Špaček
NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
Katka – producent Negativ, režie Helena Třeštíková
NEJLEPŠÍ REŽIE
Pouta – Radim Špaček
NEJLEPŠÍ KAMERA
Kuky se vrací – Vladimír Smutný, Marek Bliss
NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
Pouta – Ondřej Štindl
NEJLEPŠÍ PŮVODNÍ HUDBA
Český mír – Midi lidi
NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI
Pouta – Ondřej Malý
NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI
Habermannův mlýn – Karel Roden

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI
Největší z Čechů - Simona Babčáková
NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI
Občanský průkaz – Kristýna Liška Boková
CENA RWE PRO OBJEV ROKU
herec Ondřej Malý – Pouta