Top kina ČR: Jan Žižka čelí hned dvěma problémům – nízké návštěvnosti a obnovené premiéře Avatara

Top kina ČR: Jan Žižka čelí hned dvěma problémům – nízké návštěvnosti a obnovené premiéře Avatara
Jan Žižka | Bioscop
5. MIMONI: PADOUCH PŘÍCHÁZÍ (USA)
Mimoni 2: Padouch přichází
tržby 1 milion 295 tisíc Kč / návštěvnost 8203 diváci / 88 kin
Přes tři měsíce (patnáct víkendů) se v českých kinech úspěšně promítá druhý celovečerák se žluťásky, kteří přitahují pozornost dětí a jejich rodičům způsobují noční můry. Na kontě mají 640 tisíc diváků a 102 miliony korun v rámci tržeb. V rámci aktuálního žebříčku top 20 je na tom lépe už jen Top Gun: Maverick (2022), který se může pochlubit statistikami 784 tisíce divaček a diváků a 143 miliony korun.

4. SPOLU (Česká republika)
Spolu | Bontonfilm
tržby 1 milion 827 tisíc Kč / návštěvnost 11 452 diváci / 88 kin
V top 5 se drží i drama s komediálními prvky, v němž Štěpán Kozub ztvárnil mladého autistického muže. Dvojice režisérů David Laňka a Martin Müller se pustila do vážnějších filmových vod a trapasem to neskončilo. Za necelé dva týdny snímek viděly 32 tisíce diváků, kteří v pokladnách nechaly 5 milionů korun.

3. ÚSMĚV (USA)
Úsměv
tržby 1 milion 908 tisíc Kč / návštěvnost 10 739 diváků / 54 kina
Úsměv si od minula o jednu příčku polepšil. Horor plný lekaček a neokoukaných tváří nemá bůhvíjak dobré hodnocení, publikum ale táhne na další žánrovou podívanou. Za necelé dva týdny si z českých kin odnáší statistiku necelých 25 tisíc diváků a 4 miliony korun v rámci tržeb. Celosvětově snímek s rozpočtem 17 milionů dolarů (Variety) utržil téměř 90 mega. A do Halloweenu ještě daleko...

2. JAN ŽIŽKA (Česká republika)
Jan Žižka
tržby 1 milion 924 tisíce Kč / návštěvnost 11 535 diváků / 162 kina
Jan Žižka se v českých kinech promítá už pět víkendů a blíží se hranici 300 tisíc divaček a diváků. V rámci tržeb nechali platící v pokladnách 48 milionů korun. Žádný mimořádný komerční zářez se nekoná, v rámci mezinárodních statistik na webu BoxOfficeMojo se uvádí, že celosvětově Medieval utržil 3 miliony 315 tisíc dolarů, přičemž snímek tvůrce vyšel na 450 milionů korun (to je odhadem 18 milionů dolarů). Zachrání producenta Petra Jákla práva prodaná VOD platformám?

1. AVATAR (USA)
Avatar
tržby 1 milion 956 tisíc Kč / návštěvnost 9897 diváků / 81 kino
Ačkoliv měl téměř třináct let starý Avatar až čtvrtou nejvyšší víkendovou návštěvnost, stejně skončil první. Proč? Unie filmových distributorů zohledňuje výši tržeb nad statistikou počtu divaček a diváků. Cameronův Avatar jich má po třech víkendech na kontě téměř 72 tisíc a v rámci tržeb 12 milionů korun. Solidní zahřívačka před prosincovým druhým filmem.
Kromě mimořádně vyrovnaných filmových soupeřů byl víkend ve znamení nízké návštěvnosti. Oproti tomu předchozímu zájem poklesl o více než 20 procent. Fakt, že vedoucímu Avataru stačilo k prvenství méně než deset tisíc platících, hovoří za vše. Zvrátí to za necelé dva týdny komiksovka Black Adam (2022) s Dwaynem Johnsonem v hlavní roli?
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.

Kinolog: Vrahoun Dahmer na Netflixu je hit. Jak moc se seriál míjí s realitou?

Sérioví vrazi jsou hlavními hvězdami žánru true crime. Nová hraná série na Netflixu ale zachází mnohem dál než všechny ostatní. Nesoustředí se jenom na postavu vraha, dává velký prostor i obětem a jeho rodinám. Ale je to dobře?