Petr Jákl mladší praštil s judem a herectvím. Teď je z něj producent a režisér nejdražšího českého filmu

Petr Jákl mladší praštil s judem a herectvím. Teď je z něj producent a režisér nejdražšího českého filmu
Petr Jákl a herec Ben Foster během natáčení Jana Žižky. | Stanislav Honzík
Petr Jáklse narodil 14. září 1973 v Praze. Jeho strýc František a otec Petr byli kaskadéry a judisty, Petr Jákl starší dokonce prvním českým účastníkem juda na XX. letních olympijských hrách v Mnichově roku 1972. K judu se úspěšně přidal i Petr Jákl mladší, když v roce 1994 vybojoval na akademickém mistrovství světa v polotěžké váze bronz. K účasti na vysněných olympijských hrách v Atlantě v roce 1996 mu chyběl jediný kvalifikační bod, navíc se zranil, což ho v kariéře pronásledovalo i nadále. Na letní olympijské hry v Sydney 2000 se Jákl kvalifikoval, nepřešel však přes druhé kolo. O rok později svou sportovní kariéru především kvůli častým zraněním a bolestem ukončil.
Krysař
Krysař
I díky otci Petru Jáklovi staršímu, který patřil k pionýrům mezi tuzemskými kaskadéry, se jeho syn dostal k filmu. Českoslovenští kaskadéři patřili mezi elitu, tudíž s nimi natáčeli věhlasní světoví režiséři. Připojil se k nim i Petr Jákl, který se objevil například ve filmech Luca Bessona Johanka z Arku (1999) nebo xXx (2002) Roba Cohena s Vinem Dieselem v hlavní roli. Zahraniční tvůrci Jákla motivovali a inspirovali ho k tomu překračovat hranice, což se stalo Petrovým poznávacím znamením. Vždycky byl ambiciózní, dokázal se takzvaně hecnout. Díky vysoké postavě navíc získal svou dosud jedinou filmovou hlavní roli, úlohu krysaře ze stejnojmenného filmu F. A. Brabce z roku 2003.
Kajínek
Kajínek | Hollywood Classic Entertainment
Jáklovým režijním a producentským debutem byl politický thriller Kajínek (2010), který se inspiroval nechvalně známým útěkářem. Jákl uvádí, že režisérem se stal de facto z nouze, neboť po peripetiích se sháněním financí a tvorbou scénáře zůstal post režiséra volný a vhodný kandidát v nedohlednu. S produkováním filmů Petru Jáklovi mladšímu pomáhal od začátku jeho otec, který si producenství vyzkoušel už na proklínaném kaskadérském filmu Cesta peklem (1995), kde se Petr Jákl mladší představil ve své vůbec první herecké roli. Otce a syna zprvu zaujal Kajínkův útěk, ve výsledku ale chtěli filmem poukázat na propojení policie a mafie.
Snímek Kajínek přilákal do kin přes 790 tisíc diváků, tržby činily 83 miliony korun a Kajínek se v rámci svého žánru stal historickým rekordmanem. Za vedlejší mužskou hereckou roli byl navíc in memoriam Českým lvem oceněný Vladimír Dlouhý.
Recenze: Ghoul - žánr českého hororu oficiálně odstartován
Recenze1. 3. 2015
Recenze: Ghoul - žánr českého hororu oficiálně odstartován
Druhý Jáklův filmový zářez byl o poznání překvapivější. Found footage horor Ghoul (2015) vznikl bez jakékoliv zákulisní šeptandy, Jákl do snímku inspirovaného kanibalem Čikatilou a hladomorem na Ukrajině obsadil kompletně zahraniční herecké představitele, natáčel na Ukrajině a v USA a film uvedl do mezinárodní distribuce. Ghoul se stal nejvýdělečnějším hororem v historii tuzemské kinematografie, když na něj přišlo 128 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 18 milionů korun v rámci tržeb (zdroj: Kinomaniak). Na mezinárodním poli snímek utržil milion 200 tisíc dolarů (Box Office Mojo).
Ghoul a mezinárodní zkušenosti otevřely Jáklovi dveře do světa, seznámily ho s distributory a producenty se zkušenostmi z Hollywoodu.
Petr Jákl koprodukoval film o válce ve Vietnamu plný hereckých hvězd
Filmy27. 1. 2020
Petr Jákl koprodukoval film o válce ve Vietnamu plný hereckých hvězd
Jákl, který již tento čtvrtek uvede do kin akční velkofilm o Janu Žižkovi (mezinárodní název filmu je Medieval), se přes koprodukování menších zahraničních snímků se známými herci dostal až k vysněnému projektu, na kterém dle vlastních slov dělal již od roku 2011. V hlavní roli Jana Žižky se představí Ben Foster (Beze stop, Warcraft: První střet), v dalších úlohách například Michael Caine (Nolanova trilogie o Temném rytíři, Pravidla moštárny), Til Schweiger (Hanebný pancharti) nebo Matthew Goode (Kingsman: První mise, seriál Koruna).
Jan Žižka
Jan Žižka | Stanislav Honzík
Jistě, Petr Jákl je umanutý snílek, který si jde za svým. Co mu ale nelze upřít? Nebrečí, nestěžuje si, vše má na svých bedrech. Mnozí se jeho představě o filmovém Žižkovi vysmějí, budou parodovat hollywoodskou verzi pohledu na středověk v českém pojetí. Nikdo už ale Jáklovi neodpáře, že do monstrózního podniku šel, sám si ho vysnil, zafinancoval a dotáhl až k premiéře. Minimálně kinaři tuhle událost vítají s obrovskými očekáváními. Jinak tomu zřejmě bude v případě recenzentů a kritiků.
Jáklovi je pouhých 48 let, filmařem je od 36, ale už toho stihl hodně. Co chystá dál? Ditě Brančíkové z Týdeníku 5+2 to letos v červenci řekl jasně:„Hodně mě teď zajímá ekologie, udržitelnost a další věci týkající se naší planety. Snažím se pro to udělat co nejvíc, aby lidé nebyli lhostejní, a napsal jsem i námět na film, tak uvidíme. Mým snem bylo natočit středověký epický film, což mi Žižka splnil. Režírování je opravdu hodně náročné, a tak si chci dát chvíli čas a věnovat se rodině, než děti úplně vyrostou a rozutečou se. Teď se soustředím na produkování, což mi nezabere tolik času a energie.“
Ghoul
Petr Jákl během natáčení filmu Ghoul.

Kinobox: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.