Populární herec má hrůzu z veřejných vystoupení. O mentální bariéře natočí dokument

Populární herec má hrůzu z veřejných vystoupení. O mentální bariéře natočí dokument
Jonah Hill | Paramount Network
Z komedií jako Zbouchnutá či Superbad se osmatřicetiletý Jonah Hill propracoval ke kritikou velebeným snímkům jako Moneyball a Vlk z Wall Street, za něž obdržel nominace na Oscara.
Vedle vážnějších úloh rovněž zůstává členem komického uskupení kolem herců Setha Rogena, Jamese Franca a Dannyho McBrida, s nimiž pracoval na ztřeštěných komediích jako Apokalypsa v Hollywoodu nebo Buchty a klobásy. Proslavil se rovněž komediemi 21 Jump Street a 22 Jump Street s Channingem Tatumem.
Jeho filmová image obtloustlého vtipálka, který si každou party umí ukrást pro sebe, ale realitě vůbec neodpovídá. Hill prošel razantní fyzickou proměnou a poté, co přibral dvacet kilo kvůli natáčení komedie Týpci a zbraně z roku 2016, se rozhodl s nadváhou skoncovat. V show Jimmyho Fallona tentýž rok prozradil, že s prosbou o pomoc kontaktoval právě kolegu Channinga Tatuma, jenž je známý svou vypracovanou postavou.
Jonah Hill
Moneyball | če
Hill se do cvičení a dodržování stravy nakonec opřel a roku 2021 sdílel na svém Instagramu příspěvek, v němž se pochlubil vysportovaným tělem a sdílel motivační text. „V bazénu jsem se štítil sundat tričko, dokud jsem nebyl zralý třicátník, a to i před rodinou a přáteli. Pravděpodobně bych to překonal dřív, kdyby mi dětská traumata nezjitřila léta veřejného zesměšňování mého těla v tisku a v rozhovorech,“ uvedl Hill. „Je mi 37 a konečně miluji a akceptuji své tělo. Tenhle příspěvek není z ranku ‚zasloužím pochvalu‘ či ‚politujte mne‘. Je určený dětem, které si v bazénu nesundávají tričko. Bavte se. Jste báječní a perfektní,“ dodal.
S tím, co musel herec snášet kvůli své rozměrné postavě, možná souvisí také jiný mentální blok, o němž Hill natočil dokument. Nese název Stutz, naváže na jeho celovečerní prvotinu, teenagerské retro drama Devadesátky, a prozkoumá hercovy psychické problémy za pomoci jeho osobního terapeuta.
„V dokumentu procházím cestou sebepoznání, která mi vyjevila, že posledních dvacet let zažívám návaly úzkosti způsobované vystoupeními v tisku a veřejnými akcemi,“ prozradil Hill v oficiálním prohlášení, které zveřejnil web IndieWire. Herec rovněž prohlásil, že nehodlá odejít do důchodu, ale nebude veřejně promovat své nastávající projekty. Je mezi nimi třeba komedie od Netflixu You People, již napsal společně s Kenyou Barrisem, jenž ji bude režírovat.
Miles Teller, Jonah Hill
Týpci a zbraně
Zde je hercovo kompletní prohlášení: „Dokončil jsem natáčení mého druhého filmu. Jde o dokument o mně a mém terapeutovi, který nese název Stutz a obecně prozkoumá mentální zdraví. Účelem snímku je poskytnout terapii a potřebné nástroje širokému publiku pro soukromé užití. V dokumentu procházím cestou sebepoznání, která mi vyjevila, že posledních dvacet let zažívám návaly úzkosti způsobované vystoupeními v tisku a veřejnými akcemi. Je mi ctí, že si snímek odbyde premiéru tento podzim na prestižním filmovém festivalu, a nemohu se dočkat, až jej spatří publikum po celém světě. A to v naději, že lidem pomůže v jejich zápolení. Neuvidíte mě ale film promovat, stejně jako žádný z nadcházejících projektů. Jde o důležitý krok vstříc vlastní ochraně. Pokud si na veřejných akcích podlomím zdraví, nebudu se chovat v souladu s filmem ani sám se sebou.
Obvykle se nad dopisy a prohlášeními jako tyto zděsím, ale uvědomuji si, že mám privilegium náležet k úzké skupině lidí, která si může dovolit na chvíli vypnout. Nepřijdu o práci, když budu řešit své úzkosti. S tímto dopisem a s filmem Stutz věřím, že přiměju lidi o těchto záležitostech více mluvit. A že oni budou moci podniknout potřebné kroky, aby se cítili lépe a aby ostatní lidé jejich problémům lépe porozuměli. Doufám, že mé dílo bude mluvit samo za sebe, a jsem vděčný spolupracovníkům, obchodním partnerům a všem, kteří tohle čtou, za jejich podporu.“
Zatím se neví, na jakém festivalu se Stutz na podzim představí. Jonah Hill každopádně vstupuje do nové životní fáze a budeme mu přát spoustu úspěchů a nerušených dní.

Kinbox: Tento film není o Vietnamu, je to Vietnam. Hotová apokalypsa!
Do kin přichází po letech nejslavnější protiválečný film všech dob – Apocalypse Now. Tento sestřih má 183 minut a odpovídá nejvíc tomu, čeho chtěl dosáhnout režisér Francis Ford Coppola. Takové dílo by dnes už nemohlo vzniknout.