Spider-Man: Bez domova je letos konečně první a zároveň poslední pořádná marvelovka. Těšte se na pot, krev a slzy

Spider-Man: Bez domova je letos konečně první a zároveň poslední pořádná marvelovka. Těšte se na pot, krev a slzy
Spider-Man: Bez domova (2021) | Marvel Studios
Nový Spider-Man: Bez domova (anglický název Spider-Man: No Way Home) je neskutečnou podívanou, která v divácích a divačkách zanechá spoustu různorodých pocitů od radosti přes nostalgii až po smutek. Jeho režie se již ujal americký tvůrce Jon Watts, který má za sebou režii předchozích dvou dílů Spider-Man: Homecoming a Spider-Man: Daleko od domova. Mimo jiné ale na příští rok chystá další marvelovský snímek, tentokrát se bude jednat o Fantastickou čtyřku.

Trailer: Spider-Man: Bez domova

Spider-Man: Bez domova

Děj plynule navazuje na předchozí díl

Příběh nového Spider-Mana začíná přesně tam, kde skončil druhý díl. Tvůrci nás již v úvodních titulcích stručně seznamují se situací, v jaké se Peter Parker (Tom Holland) nachází. Vůbec poprvé v dějinách marvelovských filmů vycházíme ze situace, kdy je prozrazena Spider-Manova identita. O to se postaral hlavní záporák předešlého dílu Mysterio (Jake Gyllenhaal). Poté, co Spider-Mana rafinovaně zmanipuloval, aby ho považoval za přítele, jej zradil a ke všemu mu udělal ze života peklo. Hodil na něj vinu za běsnění uprostřed Londýna a z ubohého studenta se stal rázem veřejný nepřítel.
V horší dobu už to přijít nemohlo. Peter se totiž nachází v důležité životní fázi, je čas podat přihlášku na vysokou školu. Jak má ale pokračovat v normálním životě, když ho celý svět nenávidí? Nejhorší na tom je, že to odnášejí i jeho nejbližší – tetička May, nejlepší kamarád Ned a přítelkyně MJ. Peter se tak rozhodne oslovit svého starého známého a kolegu z Avengers, doktora Stephena Strange (Benedict Cumberbatch), aby seslal kouzlo, díky kterému by všichni zapomněli na to, kdo se skrývá pod maskou Spider-Mana. Peter však do průběhu kouzla několikrát vstoupí, čímž ho naruší. Strange proto posílá mladíka domů s tím, že se nedá nic dělat.
spider-man-bez-domova-je-letos-konecne-prvni-a-zaroven-posledni-poradna-marvelovka-teste-se-na-pot-krev-a-slzy-1
Spider-Man: Bez domova (2021) | Marvel Studios
Jenže klidný večer nikoho z hrdinů rozhodně nečeká. Kouzlo bylo sice přerušeno, ale i tak stihlo napáchat škody. Manipulace s lidským vědomím a realitou zkrátka nikdy nevěstí nic dobrého. Došlo k narušení multivesmíru, reality se vzájemně propojily a do světa Petera Parkera začaly pronikat bytosti z paralelních dimenzí. Spider-Mana tak opět čeká náročná zkouška, která možná změní život nejen jemu, ale i bytostem z jiných univerz.

Setkáme se s řadou známých antihrdinů

Neuvidíte zde pouze jednoho záporáka, který by měl na svědomí veškerou napáchanou škodu. Je jich tu rovnou několik a rozhodně stojí za to. Fanoušci a fanynky všech předchozích Spider-Manů včetně zpracování a Tobeym Maguirem a Andrewem Garfieldem budou jistě nadšení. Tvůrci dokázali perfektně propojit všechny nám známé vesmíry a přinesli na plátno řadu známých padouchů. Spider-Manovi zkříží cestu doktor Octopus (Alfred Molina), Green Goblin (Willem Dafoe), Electro (Jamie Foxx) a Doktor Connors (Rhys Ifans).
spider-man-bez-domova-je-letos-konecne-prvni-a-zaroven-posledni-poradna-marvelovka-teste-se-na-pot-krev-a-slzy-9
Spider-Man: Bez domova (2021) | Marvel Studios
Perfektní herecké výkony jsou doprovázeny naprosto špičkovými CGI efekty a vizuálem. Vzhledem k tomu, že má snímek 148 minut, nabízí dostatek prostoru každému z charakterů, aby je dokázali lépe pochopit i komiksy netknutí diváci a divačky. Jestli tedy jdete na Spider-Mana s obavami, zda nebudete svědky nějaké přeplácené podívané bez hlavy a paty, rozhodně se nemusíte bát. Jestli Marvel něco umí, tak je to pracovat se svými hrdiny i antihrdiny. Tom Holland je dle mého názoru nejlepším Peterem Parkerem, co kdy byl. Z jeho charisma jde cítit mladistvá energie, která jeho postavě dodává neskutečné kouzlo.
spider-man-bez-domova-je-letos-konecne-prvni-a-zaroven-posledni-poradna-marvelovka-teste-se-na-pot-krev-a-slzy
Spider-Man: Bez domova (2021) | Marvel Studios
Peter Parker je přeci jen stále velmi mladý člověk, jenž se skrývá pod pavoučím oblekem, sestrojeným jeho přítelem a technickým géniem Tonym Starkem, a naivně doufá, že všechno dobře dopadne. Má své životní sny, lásku. Jeho nerozvážnost a zbrklost dokáže zapříčinit řadu problémů, ale přesto se z nich nakonec vždy nějakou záhadou dostane ven. Skvělou práci odvedla i Zendaya v roli MJ a Jacob Batalon jako Ned. Jejich postavy jsou Peterovi vždy nápomocné, navíc si uchovávají svou vlastní osobitost. Když jsou na plátnech všichni tři, nemáte pocit, že se díváte na Petera Parkera a jeho kumpány. Víte, že se díváte na tři stejně důležité postavy. Ani jedna by bez té druhé nedokázala správně fungovat.
spider-man-bez-domova-je-letos-konecne-prvni-a-zaroven-posledni-poradna-marvelovka-teste-se-na-pot-krev-a-slzy-7
Spider-Man: Bez domova (2021) | Marvel Studios

Film nabízí i řadu easter eggs

Vydařené je rovněž linie příběhu, která sice mnohem víc připomíná Avengers titul nežli spidermanovský film, ale to mu nijak neškodí. Je zde spousta „easter eggs“ neboli skrytých překvapení, která vás odkážou nejen k avengerovským filmům, ale také do filmové historie pavoučího hrdiny. Například nám tvůrci připomenou již dávno známé prohlášení, že „s velkou mocí přichází i velká zodpovědnost“. Sympatický je i soundtrack, v němž uslyšíte náznaky hudebních témat z předchozích zpracování Spider-Mana. To je ale právě ten aspekt filmu, kterému bych něco vytkla. Nálada, s níž si tvůrci ve snímku pohrávali, mohla být ještě výraznější, kdyby dali hudbě v pozadí o něco větší prostor a sílu. Někdy mi v určitých nostalgických scénách přišlo, že tvůrci utnuli hudbu právě v momentě, kdy začala lehce vykreslovat emocionální dopad.
Proč mi ale Bez domova připomíná film s Avengers? Jednoduše proto, že se dřív každý Spider-Man potýkal pouze s nebezpečím, které se týká města, v němž žije. Padouchové se vždy soustředí víceméně na jedno místo, někdy vycestují, aby dokázali Spider-Manovi svou moc, ale stále se pohybují v rozmezí měst. V tomto dílu se však ocitne v nebezpečí nejen celý svět, ale také všechna paralelní univerza. Na bedrech mladého Petera Parkera je toho tak mnohem víc, než tomu bylo kdy předtím. A jak se s tím vypořádá? Bude na to sám, nebo mu jeho věrní přátelé pomohou? Nechte se překvapit.
Spider-Man: Bez domova (2021)
Spider-Man: Bez domova (2021) | Marvel Studios
Po zhlédnutí nového Spider-Mana: Bez domova budete mít pocit, že se váš čas strávený nad všemi marvelovkami opravdu vyplatil. Užijí si ho ale i ti, kteří tento filmový žánr zase tolik nesledují. Snímek totiž kromě dějem nabitého příběhu nabízí také perfektní scenérie, záběry kamery a dechberoucí CGI efekty, jež podtrhují každou akční scénu. A že jich není zrovna málo. Potěšilo mě také to, že se snímek nesl ve velmi podobném duchu jako nedávný animovaný film Spider-Man: Paralelní světy, kde byl v hlavní roli místo Petera Parkera student Miles Morales.
spider-man-bez-domova-je-letos-konecne-prvni-a-zaroven-posledni-poradna-marvelovka-teste-se-na-pot-krev-a-slzy-5
Spider-Man: Bez domova (2021) | Marvel Studios
Oba tituly pracovaly s prasklinou mezi univerzy a s jejími následky. Do světa ústředního hrdiny vstupovaly bytosti z cizích dimenzí on se musel postarat o to, aby se vrátily tam, kam patří. Velmi podobně tady primárně díky Doktoru Strangeovi fungovala i grafická stránka. Jeho magie, vizuálně známá z předchozích dílů, připomínající jakési kaleidoskopické útvary, tomu jenom napomáhala. Snímek mi nadále připomněl lehce ponurou náladu Avengers: Infinity War a Endgame. Nacházíme se v době krátce po katastrofě, jež otřásla vesmírem. Lidstvo se z toho stále ještě úplně nezotavilo a je to znát.
Atmosféra Bez domova je tak oproti dvěma předchozím dílům o dost vážnější. Přesto ale tvůrci dokázali do příběhu vložit i pár vtipných momentů, které z něj udělaly doslova dramatickou akční sci-fi komedii. Rozhodně to nebylo poprvé a naposledy, co jsem na tento snímek zašla do kina. A doporučení na konec? Určitě neodcházejte ze sálu, dokud se nerozsvítí. O hodně byste přišli.
Hodnocení: 85 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE