První dojmy: Seriál Hawkeye vnáší do světa Marvelu vánočního ducha a příjemný humor

První dojmy: Seriál Hawkeye vnáší do světa Marvelu vánočního ducha a příjemný humor
Hawkeye | Disney
Hrdina Hawkeye s tváří Jeremyho Rennera patří do užší superhrdinské špičky od roku 2012, kdy se blýsknul při záchraně New Yorku v úspěšné týmovce Avengers. Od té doby je nedílnou součástí Marvel Cinematic Universe a jeho absenci v Avengers: Infinity War mu tvůrci v čele s Kevinem Feigem bohatě splatili v epickém Endgame, kde znovu prokázal své dovednosti s lukem a šípy.
Lusknutím Tonyho Starka (Robert Downey Jr.) oficiálně skončila třetí fáze MCU a ta čtvrtá je kromě filmů jako Black Widow a Eternals zatím hlavně ve znamení seriálové tvorby. WandaVision, Loki nebo animovaný What If...?, vycházející na Disney+ v minulých měsících, odcházely s pozitivními ohlasy a dále rozšiřovaly komplexní příběh filmů. A nyní došlo také na Hawkeye, jehož schopnosti se sice vedle Thora či Hulka poněkud ztrácí, ale v podání sympatického Rennera jde o populární a důležitou postavu.

Hawkeye: Trailer

Hawkeye
První dvě epizody jsou v podstatě stominutovým prologem k seriálu, který bude mít celkem šest epizod při stopáži kolem pěti a půl hodiny. Hawkeye je zatím vedlejší postavou, již fanoušci dobře znají, a příběh nás v prvé řadě seznamuje s dvaadvacetiletou ženskou hrdinkou Kate Bishop v podání talentované Hailee Steinfeld. Ta byla v dětství silně ovlivněna zmiňovanou bitvou o New York, při níž ztratila otce a poprvé spatřila Hawkeye, jehož precizní zacházení s lukem jí učarovalo. V současnosti se zdatná lučištnice Kate dostává do problémů, když na tajné ilegální kauci odcizí kápi, kterou dříve nosil právě Hawkeye, zjednávající pod jménem Ronin pořádek v ulicích. Kate okamžitě čelí útokům ruské mafie a její mužský vzor jí přispěchá na pomoc.
Prozatím si sledující hlavně zvykají na charakter Kate a její rodinnou situaci, kterou komplikuje matčin (Vera Farmiga) podezřelý snoubenec Jack (Tony Dalton). Tvůrci se od počátku naladili na spíše odlehčenou notu, čemuž odpovídá zasazení děje do vánočních svátků, naplněných tradičními melodiemi (závěrečné titulky prvního dílu například doprovází Andy Williams a jeho It's a Wonderful Time of the Year). Dynamika mezi lehkovážnou Kate a otráveným Hawkeyem, jenž chce v prvé řadě trávit Vánoce s rodinou, funguje i díky přesným hercům na jedničku a scénář nabízí několik povedených hlášek, kdy Kate poučuje svého oblíbeného Avengera o přístupu ke svým obdivovatelům.
Humor vychází, jako tradičně u Marvelu, z pomrkávání na události minulých filmů, popřípadě na rozdíl mezi soukromým životem a superhrdinským alteregem hlavního hrdiny. Hned v úvodu například Hawkeye s dětmi sleduje divadelní představení, v němž herci ztvárňují titulní marvelovské superhrdiny včetně něj. Ve druhé epizodě se pro změnu ocitá na srazu cosplayerů a ve vtipné sekvenci musí předstírat heroické souboje s falešným mečem a brněním z výprodeje. Tomuto spíše rodinnému a hravému naladění pak odpovídají i reálné akční scény, které namísto fyzičnosti sází na choreografii.
Hawkeye
Hawkeye | Disney
Titulní příběh se teprve pozvolna rozvíjí a padouši vystrkují růžky, přičemž zatím nenacházím moc důvodů, proč si zbývající epizody v adventním období neužít. Osobně doufám, že scénář nabídne promyšlenější rozvíjení světa, postupně trochu přitvrdí a vyjde vstříc i dospělým a náročnějším divákům. I oni si ale první dvě epizody jistě užijí pro jejich nenucenou atmosféru, slušné tempo a chemii mezi dvěma protagonisty. Renner a Steinfeld jsou výborná dvojka a Hawkeye zatím představuje vítanou a lidskou oddechovku z našeho oblíbeného komiksového vesmíru.